Album despre Ileana Dana MARINESCU
Ileana Dana MARINESCU
(n. 17.05.1944, Băilești)
A absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti in 1968, specializarea artă monumentală. La finalizarea studiilor de specialitate, in 1968, devine membru al Uniunii Artistilor Plastici din România. In 2003 a primit premiul UAP din România pentru organizarea expozitiei nationale „Miniaturi Textile”, in 2004 a primit premiul UAP pentru „Artele Focului” și în 2015 Premiul UAP pentru „Metal”. Peste 15 expozitii personale și numeroase participări la expozitii naționale și internationale. Lucrări semnate Ileana Dana Marinescu se găsesc in colectii private din România, Germania, Franta, Belgia, Norvegia, Finlanda, Elvetia, Marea Britanie, Africa de Sud, Thailanda, SUA.
http://www.ildanamarinescu.ro/
http://www.e-galerie.ro/main.php/v/Ileana+Dana+Marinescu/
https://www.youtube.com/watch?v=G36LxrJHOhE&list=UU_6fG5AjcRtgJa7dPS-hHYQ
https://www.youtube.com/watch?v=fc3AUaBqV1w&feature=youtu.be
https://www.ateliere.net/ro/ileana-dana-marinescu
***
Ileana Dana Marinescu (n. 1944), a elaborat compuneri din piese scenografiate, cu arii de până la trei metri, din cele aproape 50 de sfere imaginative de "assamblage". Reciclaj-deturnare şi colaj-bricolaj sunt tehnologiile artistice ale unui basm obiectual ţâşnit din popoarele ierbii şi ajuns treptat la poveşti urbane. Pe parcursul ultimului său deceniu de intens travaliu, Dana Marinescu a devenit unul dintre cei mai tenaci şi fermecători „recuperatori” întru estetic din bric-à-brac-ul casei. Recup-art-ul - mântuirea artisticească a deşeurilor - este, de altfel, cel mai graţios jabou-soclu pt balanţa (azi grav dezechilibrată) dintre Natură şi Cultură. În arta colajului tridimensional şi feeric, între regretatul Ion Bitzan şi între elevul său, designerul Alexandru Nestor, Ileana Dana Marinescu este un adevărat şi original „objector”, adică autor de familii de obiecte. Regatul Ingeniosului a pornit la ea de prin 1985, iar prima personală de acest fel a fost etalată în 2004, cu bricolajului preţios al unor narative panouri-bijuterii „de perete” (Galeria Simeza). Au urmat expoziţia pascală cu ouă de struţ scenariate (galeria Căminul Artei), cu mare insectă aeroplan (Foişor Mogoşoaia), cu pistol şi colivii (galeria Orizont), cu lupe şi fluturi din ochelari (Anaid Gallery). Au fost premii şi participări la saloanele tuturor disciplinelor decorativului, unde eteroclitul surprinzător al Danei Marinescu dădea un inconfundabil tonus ludic tehnicilor acreditate ale sticlei-metalului-textilului. Educată la Sibiu şi germanofonă, artista a avut bucuria unei „selecte” selecţii de editură renană şi expoziţie de grup românească la Düsseldorf („Metadecorativul”, albumul editurii Klartex-2012, epoziţia cu acelaşi nume, 2013).
Dana Marinescu a făcut voltă gravă peste universul parfumat al budoarului, casnicului, cochetului. A prins un suflu întrupător care ar mântui, demiurgic, orice friş industrial. I-aş spune Eu-morfoză, în sensul unicităţii dar şi în cel elin, al bunătăţii. Căci artista e, moralmente, un candid Salvator imaginativo-manual de rebuturi obiectuale ale trecerii noastre, dovedit distructive.
Aurelia MOCANU - istoric si critic de arta
|
Data: 01.03.2019
Dimensiune: 11 obiecte
|