Toma HIRTH la Galeria "Hanul cu tei" 2008 foto pk
Biografie facsimil din: http://www.tomahirth.com/biografie.htm
TOMA ERIC HIRTH s-a nascut la data de 5 Ianuarie 1937 in Timisoara, Romania.
Curand dupa nastere parintii sai au divortat si Toma a fost crescut doar de mama sa. Copilaria sa a fost marcata de razboi si de saracie, lipsurile materiale punandu-si amprenta asupra sanatatii si constitutiei fizice.
A urmat scoala primara la Timisoara, un oras multicultural si multietnic. Talentul sau pentru desen a fost descoperit foarte devreme si era probabil mostenit de la mama sa, care iubea sa creeze goblenuri si broderii.
A inceput studiul desenului autodidact, facand copii, in special in tus, dupa marii maestrii: Rembrandt, Leonardo da Vinci si realizand crochiuri dupa obiecte, oameni si peisaj.
A fost permanent foarte interesat de cultura, sub toate formele ei de manifestare. Era un permanent spectator la teatrul din Timisoara, la opera si a devenit un pasionat meloman. Si-a creat o puternica baza culturala citind foarte mult in cadrul bibliotecii municipale, ascultand muzica clasica si participand la cursuri de teatru si desen.
In tinerete Toma Hirth a fost descoperit de catre maestrul Iulius Podlipny care l-a primit in scoala sa particulara. Maestrul l-a invatat tehnica unui desen perfect, in special desenul in creion si mai ales cel in tus, un desen care necesita o mana sigura, nepermitand corectura ulterioara. Calitatile capatate, precum si talentul deosebit nativ, ii permit lui Toma Hirth sa intre ca student la Institutul de Arte Frumoase din Bucuresti. In respectiva perioada competitia pentru un loc in Institut era acerba, sute de candidati se luptau pentru un loc.
Ca adolescent Toma a urmat penrtu o perioada liceul de arte plastice si mai apoi liceul cu profil hidrotehnic din Timisoara, de unde a obtinut diploma de tehnician in constructii hidrotehnice. Pentru un an sau doi, a lucrat pe un santier de constructii al unei hidrocentrale. In toata aceasta perioada a continuat sa deseneze si sa picteze, visul sau fiind sa aibe o cariera in domeniul artelor plastice.
In 1956 a fost admis ca student la Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu, sectia pictura. Dupa primul an a fost selectat de catre maestrul Alexandru Ciucurencu pentru a face parte din clasa acestuia. Dupa o perioada de sase ani devine absolvent diplomat in arte frumoase cu specializarea pictura. Toma fost coleg de clasa cu Mihai Bandac (Misu), Damian Petrescu, Gheorghe Firica (Gigi), Paula Ciocazan - Ribariu, Iacob Carolina (Lilica).
Dupa absolvirea Institutului de Arte Frumoase, Toma a lucrat ca profesor la Liceul de arte frumoase si muzica din Craiova si muzeograf la Muzeul de Arta Jean Michail, condus de Doamna Nicole Bortes. In cadrul muzeului Toma avea diverse atributiuni: expertiza, achizitii de la colectionari particulari, ghid muzeal, curator pentru colectiile Constantin Brancusi si Gheorghe Anghel.
Timp de sapte ani, ca profesor la liceul de arte plastice, Toma a educat doua generatii de tineri plasticieni. Fara exceptie, toti au reusit la admiterea in academiile de arte plastice si ulterior sa devina nume sonore ale culturii romanesti.
Ca artist Toma Hirth a avut in Craiova o perioada plina de impliniri, a lucrat foarte mult si a participat la toate expozitiile locale. A lucrat si ca ilustrator pentru revista Ramuri, o publicatie culturala de prestigiu, condusa de Ilie Purcaru si Marin Sorescu si avand o redactie din care faceau parte Mihai Pelin si I.D.Sarbu.
In respectiva perioada (1964-1971) Craiova avea o atmosfera culturala de exceptie, Toma fiind in contact cu foarte multi artisti importanti: Penisoara Stegaru, Cicios Costas, Cole Schopov Nicos, Peter Iacobi, Eustatiu Gregorian, Grigore Lungu,Traian Brediceanu, Ilie Marineanu.
Anii studentiei si-au pus amprenta asupra personalitatii lui Toma, el dorind sa se intoarca in capitala care oferea mai multe posibilitati de expunere si afirmare. Cu putin ajutor din partea unor prieteni si cu o aprobare speciala Toma paraseste in 1971 Craiova pentru a se muta la Bucuresti. O despartire care ulterior va deveni un regret, probabil si dupa anii cei mai frumosi din viata.
In Bucuresti Toma are o lunga cariera de profesor de desen, predand la diverse scoli si licee. In cadrul unui liceu cu profil economic creeaza o scoala unica pentru decoratori in domeniul alimentatiei publice (bucatari, cofetari) si o sectie de decoratori-vitrinieri.
Din punct de vedere artistic Toma este prolific, are cateva expozitii personale si participa la toate expozitiile anuale, bienale si internationale organizate de Uniunea Artistilor Plastici. Calatoreste si expune destul de mult si in strainatate, lucrarile sale aflandu-se astazi in colectii din Franta, Olanda, Canada, Israel, Japonia, Statele Unite, Belgia, Italia, Elvetia.
Toma iubea enorm pictura ca meserie si, destul de ciudat, isi iubea si lucrarile sale, fiind destul de dificil de convins sa vanda.
Toma nu vorbea prea mult despre arta sa. Filozofia sa era ca lucrarile sale trebuie sa vorbeasca despre el si nu invers.
Desi munca de profesor ii rapea mult timp, Toma Hirth a creat o opera de proportii: sute de lucrari de pictura, mii de desene si lucrari de grafica in tehnica acuarelei, tusului, guasei, pastelului, gravurii in lemn, metal si linoleum, lucrari de arta monumentala in metal (lucrare de mari proportii la Hidrocentrala Portile de Fier ) si ceramica.
Toma Hirth a fost si un scriitor exceptional. Nedorind publicarea, Toma a lasat insa manuscrise cu sute de poezii de un inalt rafinament si sensibilitate si, inspirat probabil de prietenia cu marele dramaturg I.D.Sarbu, o piesa de teatru. Subiectul piesei este societatea romaneasca pre si post revolutionara, pe care o ridiculizeaza cu un umor fin, insa neiertator.
Cel mai indragit loc era atelierul sau din strada Elie Radu, in apropierea gradinii Cismigiu.
Toma Hirth a parasit acesta lume pentru un drum lung catre un univers anticipat atat de des in lucrarile sale.
Ne-a parasit pe data de 6 ianuarie 2009.
***
Artistului Toma Hirth i-au fost decernate numeroase premii:
2008 - Diploma de Excelenta - Muzeul de Arta Jean Michail - Craiova
2001 - Premiul national pentru pictura - "Margareta Sterian"
2001 - Diploma de Onoare - "Liga culturala pentru unitatea romanilor de pretutindeni"
2000 - Medalia "Mihai Eminescu" - Congresul spiritualitatii romanesti
_____________________________________________
In perioada Aprilie - Mai 2010 a avut loc
EXPOZITIA RETROSPECTIVA OMAGIALA
" O VIATA DEDICATA ARTEI - TOMA HIRTH "
pictura - grafica - desen
organizator MUZEUL DE ARTA CRAIOVA
curator Dl. Prof. Florin Rogneanu
critic de arta, directorul Muzeului de Arta
|
Dimensiune originala:
376x480
|