Album despre SPIRU VERGULESCU
mai multe informatii in:
http://www.e-galerie.ro/main.php/v/Spiru+Vergulescu/
http://www.e-galerie.ro/main.php/v/Spiru+Vergulescu/Spiru+Vergulescu+Artist/
SPIRU VERGULESCU (13.09.1934 Slatina, Olt – 08.05.2007 Bucuresti)
S-a născut în oraşul SLATINA (OLT) la 13 septembrie 1934, în casa natală situată pe str. Malul Livezi nr. 13.
Aşa cum îi plăcea pictorului să spună, s-a născut într-o zi de joi, la început de toamnă, într-un loc mirific de pe malul stâng al Oltului, pe povârnişul unui deal de la marginea Slatinei. De mic a fost fascinat de spectaculoasa vale a legendarului râu, de bolta cerească plină de stele şi de astrul solar care, la sfârşitul zilei, nu se îndura să plece. Acest spectacol îl va urmări şi mai târziu când, revenind după zeci de ani, în casa părintească, va admira pe terasă, răsăritul şi apusul soarelui în această vale. Născut într-o familie modestă, cu o mama nevăzătoare, a fost adus la vârsta de doi ani la Bucureşti, în familia unui frate al mamei, unde a trăit şi s-a format ca artist şi om de cultură. Un drum deloc uşor, marcat de lipsuri, de schimbări de regim adânc resimţite, urmează cu perseverenţă etapele de formare şi afirmare ale pictorului ce va deveni. Un rol deosebit l-a avut mama adoptivă, mama Aglaia, care observându-i talentul de a desena, l-a îndrumat în această direcţie.
Şcoala elementară a urmat-o în Colentina şi comuna Voluntari, zone în care a locuit, în perioade diferite. Intre anii 1951-1955 a urmat cursurile liceului de arte plastice “Nicolae Tonitza”, din Bucureşti, secţia pictură, avându-l ca profesor pe Aurel Vlad.
In perioada 1955-1961, a urmat studii de pictură monumentală şi apoi cursurile secţiei de pictură de şevalet la Institutul de arte olastice “Nicolae Grigorescu”, avându-i ca profesori pe G. Lowendal, I. Popescu Negreni, Paul Miracovici, iar ca principal îndrumator pe Catul Bogdan.
In 1959, fiind student, s-a căsătorit cu Gunka, de origine bulgară, şi ea studentă la Conservator, secţia pedagogie. Gunka, deşi nevăzătoare, de o sensibilitate deosebită, de o caldă omenie şi frumuseţe a fost alături pe tot parcursul creaţiei artistice, fiind un sprijin moral şi un model în portretele pe care i le-a inspirat artistului.
Debutul său artistic a avut loc în 1961 la expoziţia lucrărilor de diplomă a Institutelor de arte plastice de la Bucureşti şi Cluj.
Intre anii 1961 - 1971 a activat ca profesor la Liceele “Dimitrie Cantemir”, “Gheorghe Şincai”, Institutul de ştiinţe pedagogice.
In anul 1967 devine membru al Cenaclului tineretului din cadrul UAP, iar în anul 1968 deschide prima expoziţie personală la sala Dalles, Bucureşti şi devine membru al Uniunii Artistilor Plastici, sectia de pictura. Din anul 1971 activează ca liber profesionist.
In 1993 primeste titlul de cetatean de onoare al municipiului Slatina.
Despre opera artistului, eseistul Victor Ernest Masek a scris o monografie “Spiru Vergulescu”, apărută în Editura Meridiane, 1986, iar în anul 2004 a apărut cartea ”Un învingător, pictorul Spiru Vergulescu” în editura PACO – Bucureşti, scrisă de Dan Eugen Dumitrescu.
De-a lungul anilor, până în 2004, participă aproape anual la expoziţii personale şi de grup, în ţară şi în străinătate.
Dintre expoziţiile personale amintim:
1971 – Galeria Galateea – Bucureşti, Russe
1972 – Galeria Alfa – Arad
1973 – Galeria Galateea – Bucureşti
1976 – Galeria Sinteza – Bucureşti
1978 – Galeria Municipiului Bucureşti, Teatrul Mic – Bucureşti, Muzeul de Artă – Constanţa
1980 – Galeria de Artă – Cluj
1981 – Galeria Municipiului Bucureşti
1984 – Galeria Municipiului Bucureşti (aniversare 50 ani)
1985 – Galeria Municipiului Bucureşti
1986 – Galeria de artă Iaşi, Cercul Militar, Bucureşti
1989 – Galeria Municipiului Bucureşti, Muzeul ”Eminescu” – Ipoteşti, (Locuri eminesciene, desene)
1990 – Galeria de artă J. Louis Calderon– Bucuresti, Dalles– Bucureşti, Chişinău
În continuare, între anii 1991 – 2004 participă la expoziţii personale, la fiecare doi ani, în diverse locuri: Cercul Militar Naţional Bucureşti, Muzeul de artă Craiova, Muzeul judeţean Olt, Slatina, Turnu Severin, Chişinău, Cernăuţi, etc.
Anul 2004, anul aniversar a 70 ani, l-a început în 19 ianuarie cu o frumoasă expoziţie jubiliară, la Centrul Militar Naţional Bucureşti, unde a expus 33 lucrări.
A urmat a doua, la Muzeul de artă din Craiova, la 28 august, iar sărbătorirea propriu-zisă a fost în 13 septembrie 2004, la secţia de artă “Ion Popescu Negreni” a Muzeului judeţean Olt, Slatina. Din păcate, la ultimele două evenimente, artistul nu a mai putut participa, fiind doborât de o boală neaşteptată şi necruţătoare.
Între toţi aceşti ani de viaţă, artistul a fost prezent cu lucrări şi la expoziţii de grup, anuale, bienale de pictură, expoziţii jubiliare, tematice, organizate de către Ministerul Culturii şi UAP.
A întreprins călătorii de studii în străinătate: Bulgaria, Franţa, Elveţia, Grecia, Italia, Germania, fosta Iugoslavie, etc.
Ca o apreciere a activităţii sale artistice, în cursul anilor i s-au conferit titluri de onoare ca:
- Cetăţean de onoare al Municipiului Slatina în 1993
- Trofeul “Eugen Ionescu” în 2002 – din partea Municipiului Slatina
- “Omul anului” în 2002 de către Gazeta Oltului
- Diploma şi medalia jubiliară “50 de ani de la la înfiinţarea judeţului Olt”
- Diploma de excelenţă pentru activitatea cultural-artistică din partea Ministerului Culturii şi Cultelor – 2004
- Premiul pentru pictură al revistei “Flacăra” – iulie 2004
Picturile lui Spiru Vergulescu se găsesc în muzee din ţară şi în străinătate, în colecţii particulare şi de stat.
Urma lăsată de pictorul Spiru Vergulescu este de neşters. Şi-a valorificat cum nu se poate mai bine talentul dăruit de Dumnezeu şi a lăsat posterităţii minunate lucrări de artă.
Nu trebuie uitată şi iniţiativa artistului de a înfiinţa o secţie de artă la Muzeul Judeţean Olt. Alături de dr. Aurelia Grosu, directoarea de atunci a muzeului, a început din 1993 să dirijeze lucrările de amenajare a spaţiului destinat secţiei de artă plastică, finalizate în 1999 când a fost inaugurată festiv această secţie.
O mare parte din colecţia de artă a Muzeului Judeţean Olt o constituie picturile şi desenele artistului Spiru Vergulescu, precum şi ale lui Ion Popescu Negreni. Donaţia “ Gunka şi Spiru Vergulescu” este substanţială, cuprinzând 50 picturi în ulei, 30 desene.
Mai trebuie adăugat meritul artistului că a reuşit să convingă şi pe alţi colegi de breaslă să facă donaţii care au condus la o frumoasă şi bogată colecţie de artă a Muzeului. Dintre acestia mentionez pe Ion Popescu Negreni, Florin Niculiu, Matei Niculiu, Rodica Anca Marinescu, Amelia Gherasim, Vasile Muresan Murivale, Eugenia Pasima, Mihai Potcoava, Mihai Marin Carstea si altii.
În memoria artistului, o grădiniţă din municipiul Slatina îi poartă numele, iar Şcoala Generală nr. 3 din acelaşi oraş a introdus concursul anual de desen şi pictură căruia i s-a dat numele “Spiru Vergulescu”.
Casa părintească din Slatina, răscumpărată de către artist în 1995 şi reconstruită în 1996 a fost transformată în Casa Muzeu, “Gunka şi Spiru Vergulescu”, locul cel mai frumos, cu acea panoramă minunată a Oltului de care cu drag îşi amintea.
dr. Pompilia Dumitrescu. 10 martie 2009
|
Data: 28.08.2008
Dimensiune: 27 obiecte
|