Album despre CIK DAMADIAN
DAMADIAN, CIK (HACIK) – caricaturist.
S-a născut la 6 august 1919, în Constanţa. A murit în 30 iulie 1985.
A studiat în Italia la Liceul armenesc din Venetia si la Scoala de Belle Arte din Roma. Debutul îl are în 1948, cu desene umoristice. Organizează mai multe expoziţii personale şi participă la expoziţiile de grafică, de grup şi la cele anuale de stat. A realizat lucrări în tuş, tempera, litografii, portrete şarjă, compoziţii tematice. S-a remarcat îndeosebi prin caricaturi în manieră proprie, remarcabile datorită ironiei satirice. S-a afirmat şi prin trăsături simple, viguroase, ale liniei, uneori exagerate în căutarea expresiei unei personalităţi, a unei situaţii, ceea ce îl apropie ca stil de expresionism
Facsimil din LEXICON critic si documentar Pictori, sculptori si desenatori din Romania secolele XV-XX de Mircea Deac Ed. MEDRO 2008 pag.140
***
"Vă mai amintiţi de...Cik Damadian"
Un personaj înalt, suplu, cu nasul coroiat traversa peisajul artelor plastice bucureştene în cea de a doua jumătate a secolului XX. De o perfectă eleganţă şi cu politeţea şi afabilitatea altei vremi, putea fi întâlnit în galerii, în muzee, la concerte şi, în general, oriunde "se întâmpla ceva. Îl vedeam apărând adesea la Muzeul Naţional de Artă, unde, de altfel, soţia, Liza, era muzeograf.
Era caricaturistul Cik Damadian. Hacik Damadian se născuse în 1919, la Constanţa, într-o familie de armeni. Urmase cursurile liceale la Colegiul armenesc din Veneţia, apoi, studiase grafica şi sculptura la Şcoala de Belle Arte din Roma. A revenit în ţară la începutul celui de al Doilea Război Mondial şi s-a remarcat rapid prin linia incisivă a desenului său, prin umorul sensibil al abordării modelelor.
În 1947, juriul Salonului Oficial, format din Camil Ressu, Jean Alexandru Steriadi, Marius Bunescu şi Cornel Medrea recomanda achiziţionarea uneia dintre lucrările sale pentru Colecţiile Statului. Notorietatea i-au adus-o însă caricaturile, publicate în mai toate publicaţiile din ţară şi în multe din străinătate.
De altfel, volume cu caricaturile lui au fost publicate la Ed. Meridiane ("Curat murdar", având ca temă poluarea mediului), dar şi la Eulenspiegel Verlag din Berlin, de exemplu.
Ilustraţia de carte, scenariul de teatru pentru copii completează creaţia unui intelectual de rasă, cu preocupări pentru hermeneutică, pentru ştiinţa numerelor, aplicată, mai ales, piramidelor egiptene. Era pasionat de cultura antichităţii, pasiune materializată în colecţia sa de tanagrale şi vase de ceramică, statuete greceşti provenind din ruinele de la Tomis, Callatis sau Histria.
Colecţie pierdută la cutremurul din 1977, când o parte a apartamentului său din blocul Wilson (din fericire nu cea în care se afla întreaga familie) s-a dărâmat.
O expoziţie târzie, ca un testament, a descoperit publicului o altă faţetă a creaţiei artistului. O amplă selecţie de peisaje bucureştene în tuş, desene ale străzilor şi caselor vechiului Bucureşti dovedea o sensibilitatea acută pentru spiritul locurilor. Două albume, apărute la Ed. Minerva, păstrează pentru iubitorii de artă imaginea unei peniţe sigure, a umorului, a implicării artistului în tot ceea ce este omenesc. Cik Damadian a părăsit această lume în 1985.
ziarul ADEVARUL LITERAR SI ARTISTIC - Articol de Victoria Anghelescu (2008-08-06)
***
CIK DAMADIAN (6 august 1919 – 30 iulie 1985)
https://www.araratonline.com/cik-damadian-6-august-1919-30-iulie-1985/
Hacik (Cik) Damadian s-a născutla Constanţa într-o familie de armeni refugiaţi. Şi-a început studiile la Liceul“Mircea cel Bătrân” şi a continuat în Italia la Colegiul Armenesc“Murat- Raphael”. Dovedind deosebite veleităţi artistice, înclinaţii spre desen, frecventează Academia de Belle Arte din Roma. Războiul îl obligă însă să-şi întrerupă studiile. Se întoarce în România, unde lucrează la revista “Rampa” şi la “România Liberă”. Între 1950-1951 este şef de lucrări la catedra de desen a Institutului Cinematografic. Debutează cu o expoziţie proprie în 1942. Va expune până la sfârşitul vieţii de la Bucureşti la Buenos Aires până la Erevan în nenumărate ţări.
Volumul său de muncă şi numărul creaţiilor sale a fost uriaş. A realizat sute de lucrări, tempera, tuş, portrete şarjă, litografii, compoziţii tematice. Este preocupat în permanenţă de perfecţiune şi pentru a încerca să o atingă a călătorit foarte mult în străinătate. Erau călătorii de studii. Foarte apropiat de stilul expresionist în creaţiile sale, Cik Damadian s-a remarcat printr-o manieră proprie a lucrărilor, prin trăsături viguroase şi simple ale liniilor, vădit exagerate uneori pentru a sublinia detaliile. Prodigios şi exigent realizează lucrări de la caricatură şi desen, la ilustraţii de carte şi grafică aplicată. A fost şi un deosebit portretist de o fină observaţie. A creeat chiar şi scurte filme de desene animate pentru televiziunea din Berlin. A fost şi membru al Asociaşiei Orientaliştilor din Bucureşti, al Uniunii Artiştilor Plastici şi laureat a numeroase premii din ţară şi străinătate. Lucrările sale sunt expuse în multe muzee ale lumii, precum şi în colecţii particulare. Totuşi credem că cea mai importantă operă a sa o reprezintă colecţia de desene ale vechilor case şi străzi din Bucureşti, o suită de lucrări ce dorea parcă să refacă prestigiul urban al capitalei printr-un lirism ce îndeamnă privitorul la meditaţie. Aceste desene au văzut şi revăzut lumina tiparului într-un album intitulat simplu “Bucureştii”.
Legat profund se sistemul de valori al neamului său, Cik Damadian s-a stins din viaţă în 1985.
EDUARD ANTONIAN
***
Alte informatii :
http://web.njit.edu/~ad57/Cik%20Home.htm
http://caricaturi-dum-dum.blogspot.com/2009_02_01_archive.html
http://www.adevarul.ro/articole/va-mai-amintiti-de-8/pagina-1.html
http://www.plural-magazine.com/article_brief_presentation_of_the_armenian_community.html
https://www.araratonline.com/cik-damadian-6-august-1919-30-iulie-1985/
|
Data: 09.08.2008
Dimensiune: 7 obiecte
|