Album despre Rudolf SCHWEITZER-CUMPÃNA (1886 – 1975)
Rudolf Schweitzer-Cumpăna
(07.05.1886, Pitești – 17.02.1975, București)
S-a născut la Piteşti într-o familie de origine germană. Şi a definitivat studiile elementare şi liceul în oraşul natal, după care a luat calea occidentului. A studiat la Academia de arte frumoase de la Berlin, apoi la Academia de Arte Plastice de la Paris. Din 1911 expune cu regularitate la Saloanele Oficiale de pictură și sculptură și, sporadic, la Saloanele de desen și gravură, și la Tinerimea Artistică, expoziţii de grup, apoi cu expoziţii personale, devenind o prezenţă constantă și apreciata. A fost din anul 1951 numit profesor la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, secția pictură. În timpul vieţii face donaţii semnificative muzeelor din Piteşti, la galeria de artă ce poartă numele pictorului, Brăila, Galaţi, Craiova. Cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani i se conferă titlul de „Maestru Emerit al Artei”. Se stinge din viaţă la 17 februarie 1975, la Bucureşti.
Citate
„E un zbucium în acest suflet cu totul original, capabil de opere mari, un zbucium onest și fecund. Nimic din ce face nu e ca la alții dar nu pentru că o voiește, ci pentru că e o necesitate absolută a sufletului său (...). De la acest pictor putem aștepta o nouă formulă a realităților pământului nostru.”
(Nicolae Iorga: „Neamul românesc”, noiembrie 1921).
„Căci Dl. Schweitzer-Cumpăna este un talent adevărat cu desen viguros și culori împerecheate original din ale cărui lucrări se desprinde o mare speranță pentru cei ce vor să vadă în Dl. Cumpăna o figură din cele mai interesante ale artei nostre plastice.”
(Victor Eftimiu, "Lupta", 1922).