Interviul acordat lui Florin Colonas de artistul MIHAI RUSU si aparut in ziarul "Viata Buzaului" in 4 febr 1970
INTERVIU de FLORIN COLONAS:
Cu pictorul Mihai Rusu, despre tendinţe in plastica românească.
Impreună cu alţi artişti, aţi expus şi dumneavoastră lucrări la bienala constructivistă de la Nurenberg din 1969. După câte ştim, expozitia s-a bucurat de succes. Mulţi artişti români practică această artă. Ce credeţi că ii atrage?
Constructivismul stă in firea omului de la noi. Tinerii de astăzi caută să regăsească ceva, ceva ce nu e de imprumut, ci specific românesc. Este o reflectare a artei şi filozofiei poporului, care ţine de caracterul stabil al românului.
Arta românească contemporană e sincronizată cu arta europeană?
Sunt convins că da. Dovada, expoziţiile de la Nurenberg şi Haga, in care pictura noastră a fost considerată o adevărată revelaţie, iar ziarele au situat-o alături de cea a ţărilor cu vechi tradiţii plastice.
Cum vă explicaţi faptul că publicul nu recepţionează in multe cazuri arta modernă?
In primul rând, este vorba de o lipsă de informare, iar in al doilea, de modul de prezentare defectuos. Expoziţiile ar trebui insoţite de explicaţii şi critici competente...
Se zice că arta abstractă, in special, nu ar fi inţeleasă.
Personal am expus lucrări abstracte, dar, făcând-o cu toată exigenţa, publicul a simţit acest lucru şi a manifestat respect faţă de ele. Atunci când există o notă forţată şi nefirească, publicul reacţionează ca atare.
Cum vedeţi viitorul artei – figurativ sau abstract?
Pot coexista ambele modalităţi de expresie: şi figurativă, sau obiectuală.
Publicul poate exercita o anumită influenţă asupra artistului?
Artistul creează pentru public; deci este vorba de o dragoste. La rândul său, publicul competent poate influenţa incurajându-l pe artist. In tot cazul, niciodată publicul nu trebuie inşelat.
Care este crezul dumneavoastră artistic?
Aş fi multumit dacă lucrul meu ar avea un autentic ecou in public.
Dacă aţi fi invitat să expuneţi la Buzău, aţi accepta?
Am fost intotdeauna impotriva centralizării. Aş fi, deci, intrutotul de acord să expun la Buzău, dacă mi s-ar oferi posibilitatea. Mai mult incă, am putea ca, intr-o localitate cum e Buzăul, să injghebăm un nucleu artistic puternic.
Cum vedeţi practic acest lucru?
S-ar putea inaugura o tabără pe o anumită perioadă, la care să fie invitaţi o serie de pictori tineri. Fiecare dintre aceştia să-şi dea aportul artistic, iar la sfârşit fiecare să ofere câte o lucrare, pentru a pune in acest fel bazele unui muzeu de artă modernă.
Ce părere aveţi despre rolul artei in viaţa socială?
Rolul artei nu trebuie limitat la educaţia şcolărească. Ea trebuie să stimuleze noţiunea de frumos in toată complexitatea ei. Nevoia de frumos e mai mare ca oricând. De aceea avem o mare obligaţie faţă de marele public.
FLORIN COLONAS
Articol apărut in ziarul „Viaţa Buzăului”, miercuri 4 februarie 1970, an III nr. 609
|
Dimensiune originala:
564x800
|