Convorbire cu Corneliu Serban Popa din Montreal în "Observatorul" in 28 dec. 2017
http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=17857
Convorbire cu Corneliu Serban Popa din Montreal în dec. 2017
O personalitate marcantă în lumea creației plastice, având un culoar special, ceramica, sticla, metalul , si bijuteriile dar si textilele..
Un ARTIST POLIVALENT. Toate cele enumerate sunt doar materia primă pentru forma unor idei, și gânduri de esență și expresivitate artistică inovatoare.Lucrările sale expuse în multe țări, din România, Franța, Germania, Belgia, Olanda , Elveția,s.m.d.. până pe continentul nord american, în Canada,la Montreal unde are un excurs cat o viata plina de reusite si, insumate, fac mărturia talentului unui român devenit internațional.
Colaborarea cu marii designeri, semnând articole-studii de design, luând contact cu strălucirile artei de Murano, inițiindu-se și informându-se ca mai apoi să topească totul la flacăra imaginației sale, a inventivității, Domnul Șerban Popa este un nume referențial în domeniu. Un artist care pretuieste inainte de orice, calitatea de om, a dovedit cu prisosinta ca arta inseamna un dar divin.
1—VB—V-aș propune să schițăm, nu în sticlă, ceramică sau metal, ci, în cuvinte, traseul dumneavoastră artistic. S-a construit o prima treaptă, apoi mai multe, la București. Era startul. Ati visat sa fiti un discipol al lui Corneliu Baba si..ati ajuns pe o alta traiectorie artistica decat pictura.. Ați exersat înainte de–a fi student la Institutul de Arte Plastice, ’’Nicolae Grigorescu,’’ din capitala României în această direcție? Mă gândesc la un liceu de specialitate, sau, la un atelier de profil unde să vă fi îndemnat inima să mergețiI, să vă găsiți un maestru...
--ȘP---Raspuns direct: primul meu contact cu..."arta" a fost cu a 7- a...cinematografia...!.si inca din clasa doua elementara pentru ca am jucat in 4 filme "pionerii" ale studioului Al. Sahia, apoi tot în aceeasi sfera de preocupari am declamat!!!..pe scena mare a Operei Romane, ca mai apoi sa colaborez la emisiuni radio si televiziune... ba am ajuns chiar si manechin de moda etc.,...totul insa s-a schimbat atunci cand am primit premiul intai pe capitala pentru un peisaj...o pictura! Chiar am si cronica din ziar...1963!
ATUNCI am hotarat; (desi intre timp jucasem in rolul fiului de boier in productia regizorului francez, L Daquin "Ciulinii baraganului") ca evolutia mea sa capete o alta directie decat cea "realista"!...
Deci, de atunci, am hotarat sa imbratisez o educatie umanista si am dat examen sa trec la Liceul de arta plastica Nicolae Tonitza, apoi Institutul N.Grigorescu, etc ...chiar si acum la varsta mea, inca mai studiez si experimentez... viata-i frumoasa si plina de taine...daca o iubim, ne apropiem usor pentru a o intelege si a impleti prezenta noastra cu modul ei firesc de manifestare...
De exemplu... un mesaj politic-pozitiv:"..numai prin respect ajungem la iubire-bucurie si constatam ca-i loc inca berechet pentru mai bine in lume, fara a brusca sau modifica ceva din firescul natural care se cere in mod absolut sa fie RES-PEC-TAT !
Istoria omenirii a avut de suferit datorita "capriciilor" si ne-respectarii legilor imuabile ale vietii universale. Insasi viata unui personaj uman oricat de "toxic" ar fi el...viata lui e totusi limitata si chiar daca el nu intelege si face tot ce-i trece lui prin cap..automat devine in raport cu istoria..."un capriciu" de trista amintire.
La noi se spune: arunca un prost o piatra si zece destepti nu pot s-o scoata.!!!..ce mult a costat omenirea aceste capricii-conflicte si rataciri-rani adanci inscrise in subconstientul intregii umanitati cu urmari care se simt si in ziua de astazi; nu mai vorbim pentru ce va fi maine!
Sa intelegem notiunea " toxic-temporal "care poate fi: un dictator,o opera de arta,o carte.,etc..!!?
Revenind ..se spune ca pictura, ca disciplina artistica ar fi superioara ca si sculptura fata de celelalte medii. Consider ca nu maniera sau tehnica de executie este cea care da valoare unei opere de arta -ci felul in care ea se raporteaza la un mesaj -aspiratie-respiratie de viata pe care il abordeaza si grija de a nu deveni un element "toxic-temporal"!. Da chiar si o piesa de arta poate...polua si deveni toxic-temporal
2---V.B. De unde credeti ca ati mostenit aceasta capacitate de glisare in mai multe domenii artistice, mereu inventiv . LA MODUL..INOVATOR, UNICAT. Este un har?
S.P----Daca viata ar fi fost "nemiloasa" cu mine si as fi avut toate conditiile care sa ma fi obligat sa dezvolt o activitate liniara-continua cred ca as fi fost nemultumit considerand aceasta ca o constrangere ,o camase de forta,o forma de plafonare etc...dar si asa cum a fost nu mi-a fost usor...!!
Cu multi ani in urma, intr-un interviu in tara spuneam: "faptul ca nu am gasit usi deschise,..atunci am fost nevoit sa deschid alte porti si cai !!!",...am folosit alte mijloace de exprimare....!! si astfel am continuat cariera in slujba artelor...!
Cu alta ocazie am spus:"in prima parte a vietii am cautat sa ma aproprii cu dragoste si sa incerc sa cunosc fiecare materie in firescul si specificitatea ei, fara a interveni asupra-i cu un duh schimbator-revolutionar,...numai respectand si intelegand putem conlucra cu materia "fericita"ca in sfarsit a fost inteleasa!
Insasi VIATA-i o materie care daca omul o accepta, o respecta ca un dar primit,unic,o posibilitate extraordinara de a dialoga, conlucra si dece nu a o" modela",ai darui noi culori, fatete, taceri, sudori, suferinte, sange si lacrimi, ...
Toate acestea nu fac decat ca acest proces sa devina o lucrare-marturie plina de re-CUNOSTIINTA fata de Cel care ti-a daruit aceasta mirabila materie care va purta semnatura mesajului pe care tu (artistul) ai facut totul pentru a-ti lasa ampreta-ti unica.
Principala plata e atunci cand, impacat cu tine ca ai facut tot ce era cu putinta,deci misiune implinita, intelegi asemeni alpinistului ca a Me-Ri-Tat !
Dorinta de a te implica plenar, dar mereu deschis catre toate sursele necesare
in sensul pe care ti l-ai dorit in deplina LI-BER-TA-TE-dumirita !.
3---VB—Alegerea secției de ceramică,printr-u transfer(de la o sectie la alta a IAP), avea în vedere la vremea aceea și o orientare practică? Se găseau locuri de muncă (cine nu avea job era dubios!!!) la fabricile de porțelan și nu numai.. Apoi ati extins paleta..ati ajuns la ..catifea.Chiar ati fost denumit ‚’’regele cravatelor de catifea’’.Nu moliciunea catifelei ramane un reper ci,mai ales, colaborarea cu tehnica. Aici sclipea inovatia. Sa ne oprim putin la expozitia intitulata, ‚’’Ambiental’’.
3___SP Faptul ca tematica de studiu la sectia pictura de sevalet era axata pe un mod conventional de a ataca o realitate limitata la portret in picioare, asezat, doua personaje, un peisaj si o natura statica timp de sase ani pentru mine era deci o gama restransa de cercetare!
Aceste lucruri cred ca le-am inteles chiar si mai mult cand am realizat ca imperativele care se aplicau pictorilor din perioada socialista erau axate pe o supunere a personajelor reprezentate in picturi fata de idealul lozincar politic!.
Din aceasta cauza am preferat sa trec la o alta disciplina artistica in cadrul institutului mai ales si nu intamplator poate, ca am facut legatura intre cautarile artei impresioniste de a prezenta aceeasi imagine-peisaj la diferite ore sau anotimpuri.
Declicul a fost un foarte frumos vitraliu clasic al prietenilor mei pe care privindu-l am realizat capacitatea acestui mod de exprimare de a se transfigura-transforma- in functie de anotimp si momentul zilei... mereu in acord sau chiar dialog -putem spune!
Am zis ca asta e o adevarata pictura vie,... care traieste << senzatiile primite de... dincolo>> ...!!!
La sectia ceramica - sticla-metal a institutului perspectivele profesionale erau diferite. La pictura-invatamant..aici- design in productie(fabrici si uzine)
Este drept si va raspund ca din punct de vedere social si politic alinierea la efortul tarii de dezvoltare economica ma aseza dintr-o data in randul celor care isi alaturau fortele creatoare pentru dezvoltarea si modernizarea industriei tarii. Dar nu asta a fost pentru mine elementul preponderent, totusi purtat de val am devenit unul din proto-designerii industriei de sticla si ceramica-metal din Romania.
In acea perioada am participat la mai multe colocvii internationale de design si la infiintarea mai multor spatii si evenimente in domeniul acesta;inclusiv galeria ART-IND, lantul de galerii Stirex ca in final sa contribui la dezvoltarea exportului de sticla romanesc ( UCECOM si Centrala Sticlei).
Primul job din Canada in calitatea de designer l-am avut la firma Fisher-Tranding din Lasalle. La interviul pentru job un desen de-al meu care purta o stampila" All the Rights Reserved by Chivatti Trading-Geneva" a avut un impact total..
Fisher l-a sunat atunci pe Chivatti, care acum era vice-presedinte senior la Colony din SUA , cea mai mare companie de import-export din lume si l-a intrebat:
- Il cunosti pe Serban Popa?
Chivatti: DA, am vrut sa facem impreuna un studiu de piata in 9 tari. La care Fisher a continuat catre mine: "domnule... esti angajat!".
Acum dupa ani de zile, imi dau seama ca am facut parte din miscarea de dezvoltare a industriei si designului pt sticla romanesca din acei ani - un adevarat fenomen! Putem spune ca a fost perioada de aur! Nu numai ca s-a dezvoltat exportul, dar absolventii sectiei de sticla de la institutele de arta din tara lucrand in stransa colaborare cu inginerii si mesterii din fabrici au creat o emulatie care si-a facut simtita prezenta atit in galeria Art-ind de pe Calea Victoriei, magazinele Stirex, galeriile de arta ale Fondului Plastic, precum si primul simpozion al artistilor sticlari pe care l-am condus la Tomesti-Timisoara.
Un eveniment cu totul si cu totul de o importanta deosebita a fost semnarea contractului de catre Minstrul industriei usoare Ion Craciun si Egidio Costantini- propietarul fimei Fucina degli Angeli de la Murano. Contractul de colaborare pe 3 ani avea sarcina de a alinia tehnica prelucrarii sticlei de la noi cu "secretele" sticlei de murano. Dar sa nu uitam ca E. Costantini in peisajul artei sticlei contemporane a jucat un rol preponderent la nivel mondial prin simplul fapt ca a colaborat cu Peggy Gugenheim si a venit in tara noastra cu o expozitie rod al colaborarii sale cu marii artisti: Chagal, Picasso, Salvador Dali, Max Ernst, etc.
Mai mult s-a inconjurat de o pleiada de artisti, designeri si mari mesteri sticlari.
Ministrul Craciun a mobilizat cele mai bune cadre din industria sticlei romanesti, ingineri, artisti, designeri iar din aceasta colabobare sau creat taberele de creatie in care romanii si italienii au trait la foc deschis, au lucrat si apoi au expus rodul muncii lor.
Insa,...dupa tragicul accident de automobil al ministrului Craciun , a treia tabara ce era programata pentru al 3-lea an de colaborare nu s-a mai realizat. Urmarea a fost ca 40 de directori generali din minister au fost transferati, conducerea centralei sticlei a fost schimbata si chiar artistii designeri de la Curtea sticlarilor si Stirex au fost trimisi in diferite locuri de munca in provicie. In cazul meu mi s-a cerut sa dau exemplu si am dat exemplu colegilor de munca dandu-mi demisia si salvandu-ma ca artist liber profesionist in Uniunea Artistilor Plastici. Sticla fiind costisitor de realizat m-am orientat spre textile si atunci am executat cu o masina de cusut ruseasca si 4 stergare de bucatarie prima creatie: o" camesa" moderna de barbat.!...pe care cei de la comisia Fondului Plastic au refuzat-o..!
Originalitatea solutiei nu a contat! Atunci,iata am deschis o alta poarta!
Am fost acuzat ca nu este o lucrare artistica deplina deoarece nu e colorta (pictata)!!!, atunci am facut colaj textil+tipar original,... deoarece si Picasso si G Braque au utilizat acest mod de expresie (colaj cu ziare in tablouri), dar nici acest lucru nu a fost acceptat.!!! Pana la urma am realizat propriile mele retete pentru a face imprimeuri si încet, incet am devenit creator de moda textila si regele cravatelor de catifea,.. dar sa nu uit a mentiona,..dupa cateva expozitii personale și participarea la Cuadrienala Internationala de Arte Textile de la Lodz-Polonia am primit prima invitatie sa expun in occident - Germania de vest.
Datorita acestui nou tip de activitate (textila) am reusit sa exist ca artist membru al UAP, iar mai apoi sa revin in forta in domeniului sticlei! Saltul cel mare l- am realizat facand un transfer-osmoza de tehnica textila in lumea sticlei si astfel am executat in aceasta noua tehnica o comanda de 5000 unicate pentru RDG.
Din suita de experiente sticla-textile-metal-arta grafica-bijuterii dezvoltata de-a lungul anilor in cadrul UAP si Galeriile Fondului Plastic, am realizat mental ca faptul ca am fost obligat sa parasesc munca de designer lefegiu si multiplu verificat sub diferite aspecte a contribuit evolutiei mele, iar libertatea castigata acum ca artist independent, a jucat un rol deosebit de important. Greutatiile adaptarii au fost rasplatite chiar si material, dar mai ales, repet mai ales, am inteles importanta unicatului pe care fiecare om ar merita sa-l posede. Om unic si obiectul sau unicat. Astfel am dezvoltat conceptul foarte idealist ca la 7 miliarde de cetateni ai planetei sunt necesare tot atatea piese unicat la un pret accesibil ! Din pacate Omul care cumpara un obiect design intra fara sa-si dea seama într-o "uniforma", iar uniformele se schimba odata cu tendintele si modele care se succed. Uniforma uniformizeaza, iar unicitatea dispare! Omul-persoana nu pote fi decat unic si merita a trai intr-un spatiu unic locuit de unicate!
De accea arta populara sub toate aspectele ei este o arta in care amprenta producatorului creeaza obiectul amprentat specific de unicitatea sufleteasca a momentului cand a fost faurit
Unicatul este imperfectiunea specifica a fauritorului la momentul facerii...!
Cel care face un obiect poseda o amprenta unica specifica a sa, chiar daca intr-o zi el este mai obosit sau nervos,dar registrele gesturilor sale vor pastra mereu amprenta unica ce o transmite materiei. Cel care vine si apreciaza obiectul de acest fel, acela se infrateste amprental cu realizatorul ce a transmis materiei specificul lui de traire sufleteasca. Fauritorul imperfect produce unicate !
Voi ataca acum o alta tema-experienta, unica in viata mea...
deci ne situam in anii '67-70...gandeam sa fac ceva deosebit pentru lucrarea de diploma...analizand am gasit liniile de forta: armonia-echilibrul in spatiul de viata si in univers...asa, cel mic si mare!...
Spiritul uman a descoperit,se pare adevarata stiinta in natura si univers care matematic vorbind se cheama: sectiunea de aur (raportul), sau divina proportiones...si asa au inceput serile cu academicianul -....OMUL-Grigore Moisil..!
Dupa multi ani marturisesc ca a fost un moment prielnic si m-am bucurat de tot sprijinul pentru ca" Omul" dorea aplicarea matematicei si ciberneticii in toate sectoarele vietii..in cazul meu-arta plastica "a viitorului"...
Asa s-a nascut colectivul: Cristian Pruteanu(asistent al prof Moisil), ing. Jean Lazaroiu, ing. Eugen Alexandrescu si fratele sau, Mircea Alexandrescu, mesterul sticlar Nicu Craciun. Au urmat cca 3 ani de cercetari-cautari supra-omenesti, dar si supra-sociale ... totul sub semnul daruirii adevarate pentru o cauza in care toti am crezut!!!
In 1971-evenimentul: "Ambiental 1-spatiu-sunet-timp-lumina" s-a deschis la Galeria Kalinderu din Bucuresti impreuna cu expozitia pictorului Frederick von Bomches.
Lucrarea mea era o lucrare de arta cinetica cu programare a luminilor intr-un spatiu "infinit" prin faptul ca cei patru pereti erau din oglinda =trompe-espace!!!
Sunetul era de fapt un colaj sonor cu fragmente evocatoare de plai romanesc- Gh.Zamfir, apoi sunete industriale si astrale (obtinute prin colaborarea cu un laborator de cercetare a sunetului de la Paris). O transformare treptata a plaiului, industrializare si cosmos ca mai apoi treptat re-asezarea in plaiul doinei si al naiului. Timpul-viata al lucrarii impletit cu timpul viata al trairii privitoruluisi in sfarsit: Lumina...!!!
Privitorul intra intr-un spatiu de cca 25-30m patrati; plafonul si solul erau negre.
Din sol se ridicau paralelipitezi negri care erau in raport de sectiune de aur cu tuburile de sticla a caror dimensiune varia intre 0,5 m-2 metri.Totul se imtampla in intuneric aceste coloane de lumina reflectate la infinit in acel spatiu elastic creau un adevarat dans cosmic! Lumina traia in interiorul sticlei in ritmul si vibratia sunetului ...deci spatiul, sunetul, timpul si lumina devin factori estetici capabili de a crea stari emotive...am numit (la vremea respectiva) "psihoplasticism"!!!
Ca simbol tubul-vector de lumina nu era semnifictiv, dar in raport cu spatiul timpul (ritmul aprinderii), sunetul... toate impreuna degajau energii emotive catarsis!
Mesajul expozitiei era dat de o voce de "dincolo":
"sunt Ambiental 1,Ambiental1,...o lucrare de arta experimentala...prietenii mei sunt: spatiul, sunetul timpul si lumina...traim impreuna in univers- facem un tot, facem un tot...OAMENI NU DISTRUGETI ARMONIA , NU DISTRUGETI ARMONIA..AR...ONIAAAA...!!!
Deci se intampla in vara anului 1971...!!!...priveam spre viitor...!!!!
In 2017 citesc ca Peter Turchin de la Universitatea din Connecticut a studiat cum matematica poate explica comportamentul uman cu acuratete,...iar in 2016 am
gasit in sfarsit realizata o prima lucrare muzicala cu sunete in raport de sectiune de aur (un alt program discutat cu "OMUL" G. Moisil si Sorin Vulcu de la Conservatorul de muzica-Bucuresti.
Pana aici am descris conceptul si realizarea lucrarii.
Cadrul avea sa fie ne-prielnic-1971 a fost anul in care s-a schimbat societatea romaneasca in mod radical (se vorbea ca vom fi pusi in uniforme ca si chinezii lui Mao)
Pe de alta parte un critic de arta din Italia a scris un articol despre arta moderna din RSR unde am fost citat ca sef de fila in arta moderna din RSR....
Iata cum se explica inca odata de ce a trebuit sa deschid alte "porti"!
4---VB—Fiecare element din natură, metalul, sticla, poate dezvolta o teorie, are o trăsătură fascinantă, precum pietrele prețioase, semiprețioase,toate au calități vizibile, practice sau pentru desfătarea ochiului dar și calități enigmatice.. Desigur că le-ați studiat. Să ne povestiți, vă rugăm, legătura dintre materialele folosite de dumneavoastră și structura psiho- artistică pe care o aveți.. Trebuie sa existe niste conexiuni...
---ȘP--Cred ca fiind deosebit de important a intelege tot ceace ne inconjoara fara parti-priuri, ca o definitie minima si esentiala pentru un intreg concept de civilizatie, care evita astfel "rataciri sau reveniri-carpeli-ne-intelegeri, modificari adaugate artificial la alte modificari... etc etc,....
Viata-natura ne este data pentru a intelege si pot spune a cauta, utiliza la maximum tot ce-i folositor,dar numai pentru acel FOLOSITOR COMUN AL TUTUROR CELOR CHEMATI A SE BUCURA SI A ADMIRA CE AVEM PANA LA ULTIMA CELULA PE CARE O IUBIM CA FIIND PARTE DIN MARELE ORGANISM-MEDIU IN CARE EXISTAM
Numai in etapa a doua, chiar si atunci dupa o intensa meditatie interventia noastra nu va schimba "spiritul" locului-materiei in asa fel incat interventia noastra sa fie abea simtita, iar noi vom fi pezenti doar prin efortul "marturiei": da lucrarea noastra nu a adus prejudicii, materiei, biotopului,... planetei! ACUM Putem merge mai departe !...
A nu se intelege ca preconizez un tip de arta "caameleon,sau de camuflaj,..o scenografie plina de butaforie"...toate aceste mimari sunt absolut superficiale..!!! Incerc sa inteleg acest concept ca pe durata scurta a vietii cu totii suntem locatari...deci sa avem grije sa nu inversam baia cu sufrageria...sa cautam a pastra apartamentul(planeta) asa cum a fost facuta...!!!: si la plecare sa lasam celor ce vin dupa noi, totul la fel de curat de parca n-ar fi fost locuit ! Biotopul are reguli foarte riguroase-altminteri VIATA dispare..!!!!!
Recunosc dificultatea acestui demers, dar consider ca fiind poate fi o cale care sa aduca multumire si pentru ultima furnica....si in mod absolut planeta se va bucura, iar noi nu am cheltui averi faraminoase cautand ...alte planete de...EXPLOATAT!!!..."Oameni nu distrugeti ARMONIA" (crezul meu proclamat in 1971 ln mesajul expozitiei Ambiental1..)
In 1980 la muzeul sticlei din Frauenau (RFG), in cadrul Simpozionului International al artistilor sticlari am facut o comunicare:"Dialogul dintre sticla si apa" Pentru prima oara am legat elementele primordiale: pamant-apa-aer-foc si am concluzionat ca acesta "intalnire-fuziune" a prilejuit prima opera de arta a universului...opera...da Opera de arta este o "conserva" asemeni unui poem,tablou,etc=ea pastreaza- conserva evenimentul-emotia-intalnirea etc,
In expunerea mea S.F.de la muzeul din RFG vorbeam de FOCUL ratacit ce se afla in miezul pamantului si care in "dorul" lui incepe intoarcerea-urcarea catre soarele tata ...in drumul lui de magma-foc intalneste PAMANTUL din preajma apei -nisipul- (materia prima pentru sticla-cuartul) Deci din aceasta intalnire este APA ce continua urcarea si se ridica spre soare ca un nor care sfaraie in AER,...!! Pe pamant a ramas STICLA=o amintire a acestei intalniri a celor 4 elemente=o OPERA DE ARTA -o conserva MARTURIA a ceeace s-a intamplat. Deci conclzionam Sticla putem afirma esta prima opera de arta a UNIVERSULUI
Definitie:"Viata are o nevoie absoluta de o aspiratie supra-umana care sa ne asigure "dorinta" de a zbura..iar de acolo de sus...parca vedem mai bine !..si re-venind aici jos..parca ne ratacim atunci mai putin "
5--VB---Din România ați plecat în Franța.Cât v-a ajutat acea experiență, cum anume v- ați raportat la arta franceză?
--S.P.-- -Eu nu am plecat in Franta ...eram pur si simplu invitat in diferite tari=participam.
Dar e drept: Parisul-Champs-Eliseé,...a costituit apogeul unei cariere desfasurata in sapte tari din Europa! Dupa cum se remarca intr-un articol din romania personala de la Paris a fost prima expozitie importanta de sticla romaneasca in occident- eveniinment incadrat in acordul cultural Romano-Francez, dar care s-a realizat prin vointa si initiativa franceza !
Sunt multe de spus, insa poate cu alta ocazie voi dezvolta mai pe larg acest subiect
6---VB---Care a fost motivul plecării din Franța? Doar ati reusit performanta ca , odata, sa blocati circulatia pe Champs Elysee...Ceva nu v-a fost pe măsura așteptărilor.. desigur.
--ȘP.Cum am mai spus: Parisul a fost apogeul carierei mele si m-am bucurat de conditii deosebit de bune oferite de protocolul francez.
E drept s-a produs un blocaj de circulatie pe marea artera din cauza masinilor de protocol si adaug mai mult expozitia a fost prelungita de la trei saptamani la trei luni!... etc...ulterior a devenit o "permanenta"..!
Cand am cerut ajutor pentru o viza multipla- a ma duce la Bruxelles si inapoi mi s-a oferit cartea de rezident permanent ...etc
Atunci am facut eroarea ca m-am intors in tara...nu stiam,..nu citisem un mic amanunt, scris cu litere minuscule...SAUF LE PAYS D'ORIGINE !!!
--7—VB—Urmatoarele expoziții, in strainatate, dupa participarea din Polonia (Lodz),au venit in lant. Care erau pe atunci condițiile să participi într-o mare galerie de artă?. Cum ati reusit sa deschideti usile care.. atunci, se puteau inchide fara comentarii? Si...cateva impresii de la acele memorabile prezente intrenationale.
---ȘP---Simplu dupa fiecare participare, de fiecare data ma intorceam in tara cu inca alte doua sau trei invitatii...si esentialul plateam in valuta impozitul pe venitul realizat
--8—VB—Popasul special făcut la Murano, cred că merită să fie rememorat, măcar pentru tinerii artiști care au ales același domeniu. Elementele particulare sunt totdeauna definitorii, de aceea va rugam sa selectati cateva dintre sutele de experiente artistice.
- -ȘP---Chiar din anii studentiei a fost pentru mine o ambitie sa ajung sa arat italienilor si "cetatii Murano" ca voi duce arta sticlei romanesti la nivelul ca italienii sa ne solicite- sa le arat "puterea" mea! (o ambitie de tanar !)...din pacate realitatea era alta..am gasit acolo multa "arta comerciala"si dezideratul meu nu a fost greu sa-l ating !!!
Timpul a trecut si daca in Romania intre timp industria sticlei a fost decimata acum sunt semne triste care vin chiar si din cetatea Murano!!!!...ma intreb ce va urma dupa caderea imperiului chinez...????
-9—VB--- Numai dumneavoastra ne-ati putea ghida cel mai bine in arta pe care ati semnat-o.Astfel vom afla, ce stil ați impus, care vă este linia personală? Diferența dintre lucrările în ceramică și cele în sticlă sau metal, presupune și o difernțiere în stilul artistic adoptat? Știați din start ce anume aveati de realizat sau.. talentul va scotea din orce dilema? Un talent care v-a dus adesea la granita inventiilor..
--ȘP—Sunt mai mult de 37 de ani de cand ar ogorul artei din greu si fara "pesticide" sau pesta-care-ucide...
Gandurile asternute aici sunt roadele-"bio" ale ogorului lucrat si exprima "dorinta"demna a taranului care nu si-a dorit decat un lucru...sa-si hraneasca cu poamele sale pe cei din jur..asa armonic-sanatos....fara sa-si supra- solicite pe cei care il ajutau si sa-si curete de buruieni holda...etc pentru ca familia apropiata, dar si marea famile din jur sa se bucure de poame alese crescute cu grije si res-pon-sa-bi-li-ta-te !
De la prima expozitie-Ambiental 1-spatiu-sunet-timp-lumina- am cautat ARMONIA UNIVERSALA-raportul sectiunii de aur-spirala logaritmica-cosmica dar si putem spune ADN-ul vietii..! Sanatatea noastra este o parte din armonia universala.
Sanatate=proportii=armonie
Apoi involuntar-aproape- am ajuns la seria ..Amintiri din epoca sticlei...cand aevea in retortele pamantului s-au nascut sticlele-primele opere de arta ale universului...toate intrand in mai marele ciclu:"TRAIREA STICLEI IN DUHUL PAMANTULUI" cu o etapa de "FORME AMNIOTICE" si insfarsit ciclul TRAIREA STICLEI IN DUHUL APEI. In lucrarile mele de arta textila sau evidendiat DUHUL CULORILOR SI AL LUMINII sau intalnirea fluidelor, asemeni petalelor de flori sau aripilor de fluturi
Pentru mine FRUMOSUL este NORMALUL care tinde de a se contopi-fuziona in FRUMOSUL NATURAL fara al copia-mima artificial-butaforic... ci acel normal ce se NASTE FIRESC (fara cezariana)Consider o opera de arta cand nu creeaza un conflict intre prezenta ei si natura din jur=ARMONIE
Dar un lucru deosebit de important de subliniat care sper sa fie de folos noii generatii...faptul ca inca din liceu am avut ocazia sa lucrez in diferite fabrici si uzine, diferite masinarii,tehnici si tehnologii deci am "fost ca la mine acasa" in acest dialog de cunoastere si intelegere a mateririei
Faptul ca am lucrat in cercetare multidisciplinara cu diferiti specialisti,tehnologi ingineri pana la OMUL academician Grigore Moisil a fost pentru mine o oportunitate absoluta de a reusi si demonstra ceva care sper sa fie inteles si sa fie valorificat pentru formarea celor de maine. Exista deja semne bune:
designul organic pe care l-am preconizat cu multi ani in urma a devenit o realitate cat de cat si atunci dece nu,
prin inteligenta artificiala in noua era sa ajungem cu adevarat sa realizam unicate pentru fiecare om....???? A fost o utopie acel gand -7miliarde??? Acum marturisesc ca am aplicat cu succes si multi bani aceasta productie de unicate la UAP-in Romania! Deci am aratat practic...SE POATE!!! In plus revin si afirm: azi cu ajutorul inteligentei artificiale, scan 3D, etc, putem crea programe care sa genereze UNICATE... dar ma intreb odata ajunsi la acest nivel, oare vom mai avea atunci OAMENI care sa mai fie UNICI-PERSOANE ????
--10-V.B.---Era posibil la un moment dat, sa faceti inconjorul lumii. Ati ratat dar, povestea a inceput tot datorita ingeniozitatii dumneavoastre artistice. Povestiti-ne macar un fragment ...
S.P----Eram in Germania si mi s-a propus o tranzactie la nivel de vanzare de lot de lucrari, iar cei care mi-au oferit un pret de gros, (50,000$) aveau un interes deosebit datorat castigului lor foarte mare. In ultima faza a tranzactiei, am apelat la un contabil neamt care trebuia sa mearga sa ia banii. Eu trebuia sa fiu prezent la o alta expozitie in Europa, urmand ca la intoarcere sa intru in posesia sumei de bani. Eram fericit pentru ca aceasta suma de bani ar fi fost binevenita si mi-ar fi permis sa onorez invitatia primita de la JADEAS (Japan Designer Association). Aveam ocazia de a expune la muzeul de la Kyoto, care se ocupa de "`100 années a venir."` Ei`nu prezentau in muzeu decat lucrari si tehnologii care sa asigure viitorul omenirii. Din pacate, contabilul care trebuia sa ma reprezinte a creat un conflict si tranzactia nu s-a mai realizat. Astfel, proiectul Kyoto si apoi deplasarea pe coasta de vest a Americii care imi permiteau realizarea sa pot face ocolul lumii, nu au mai fost posibile.
--11--VB—Ați ajuns la Montreal după un alt popas , în Germania. Motivatia acestei alegeri ati condensat-o intr-un raspuns metaforic; ”aici, in Canada, am stiut ca pot deveni omul liber al universului.’ ’Urma o experiență nouă. OMUL, si ARTISTUL-C-S Popa, trebuiau sa se acomodeze cu un nou stil de viata, cu o alta conjunctura culturala, multicultrala de fapt... Spuneati poetic,’’omul este ca un pom’’, radacinile dumneavoastra trebuiau sa-si afle acum, prin emigrare, un nou pamant..Bagajul emotional adus de acasa a fost uitat in vreun coltisor? Lucrari artistice, o emblema spirituala, ce mai gasim azi in el?
--ȘP---La televiziunea Tele 7 ABC , in anul1999 am participat la o emisiune in care am vorbit despre cele doua tipuri de hrana de care, si omul ca si pomul, au nevoie. In cazul copacului este lumina - fotosinteza, iar radacinile infipte in pamant ii aduc substantele hranitoare. Dar, concluzionam ca fara picatura de apa a ploii, aceste substante care gasesc in pamantul cel mai gras, si cu toata lumina, copacul totusi moare, daca nu pica din cer lacrima lui Dumnezeu - ploaia. In momentul plecarii din tara am declarat ``Mi-am taiat radacina istorica infipta in pamantul tarii unde sunt oasele, lacrimile si sudoarea mosilor si stramosilor.``
Traversand oceanul, mi-am aruncat radacina in cer, in asteptarea formarii unei noi radacini pe pamantul cel nou. Din pacate, foarte multi dintre cei care vin, cauta sa se aseze dupa anumite prioritati pierzandu-si astfel si radacina istorica si cea din cer, cele doua tipuri de hrana. Atunci, din pacate ei se usuca si devin ciulini batuti de vant in stanga si dreapta, cautand si alergand dupa un job sau niste alte lucruri efemere. In experienta acumulata in noua societate, am gasit bucuria de a comunica cu intreaga planeta prin toti cei care formeaza acest mare diamant care se cheama Canada multiculturala. Un diamant este cu atat mai pretios cu cat are mai multe fatete. Rezumand, am avut mai multe experiente in acest registru, ca fondator la ``Les Ateliers Faubourg des Arts``, vice-presedinte la Galeria de arta ``Observatoire 4`` si, de 22 de ani, sunt fondator si profesor la ``Maison des arts Rive-Sud``etc....
---12—VB—In Montreal aveti o istorie artistica..si personala fireste. Daca va propun sa ne conduceti, va rog, prin acest culoar fascinant , cu lucrari, DAR SI PRIN EXPOZITIILE PASTRATE IN MEMORIA AFECTIVA SI..IN MEMORIA METROPOLEI, ce anume ar trebui sa retinem?
-ȘP—Din primul an de cand am venit am fost membru al Consiliului de administratie al Centrului de expozitie de arta contemporana Constantin Brancusi unde ulterior am devenit presedinte. Aceasta organizatie romaneasca a avut ca specificitate ca noi artistii romani sa fim gazde pentru expozitii colective cu artisti de diferite origini. Am ajuns sa organizam si o expozitie internationala;personal am adus centrului doua subventii din partea a doi ministri din Quebec, Dl. Norman Cerry si Dna Monique Gagnon Tremblay.
13---VB—De-a lungul anilor s-au adunat și premii reprezentative, concludente pentru valoarea dumneavoastră artistică.Aș menționa doar ,”Palme D’or primită în Franța, iar prezenta numelui dumneavoastra in multe dictionare si Enciclopedia Personalitatilor, este semnificativa..Aveti libertatea de-a va opri la cele pe care le considerati mai apropiate de spiritul dumneavoastra. ...
--ȘP---Orice titlu, diploma,prezenta in selectiile oamenilor si institutiilor sunt importante pentru libera circulatie si exprimare Faptul ca arta mea a fost primita si sustinuta cu onoruri m-a bucurat si incurajat,...dar nu il - uit pe criticul de arta Grigore Arbore care-mi spunea: "daca ce ai pictat pe catifea pot sa te laud justificand ca este o arta menita sa ajute industria textila....dar daca exact aceeasi picura ai fi facut-o pe panza intr-un tablou in ulei-deci-arta plastica- as fi fost nevoit sa te distrug
14—VB—Dețineți funcția onorantă de Președinte al Centrului de Expoziții, C.Brâncuși adăugând la palmares și pe aceea de Vicepreședinte al Mouvement de Solidarite, Quebec –Roumanie. Sună foarte excusivist,admirabil.....E legătura cu țara de baștină, cu România. Ar fi interesant sa ne prezentati cartea de vizită, acțiunile organizate prin această formă de colaborare..
--ȘP—In momentul in care am plecat din RSR, aveam in gand ca nu exista drum de intoarecere si va dati seama de suferinta pe care o purtam in suflet. Pentru mine, faptul ca am fost invitat la Forumul Mediilor Romanesti de pretutindeni in calitate de ziarist si colaborator, cu Televiziunea Romana Ad-Hoc si ziarul Luceafarul din Montreal, a constituit cea mai mare sarbatoare si onoare sa trec vama aeroportului din Bucuresti pe la intrarea VIP. Am intalnit pe toti membrii si reprezentantii politici ai vremii, incepand cu presedintele Emil Constantinescu.
--16—VB—Proiectul pe care îl aveți în lucru, cum l-ați defini?
--ȘP— Daca iti place viata,natura totul...Atunci nu fi "Gica contra"...
Si atunci: Omule ce faci in asta lume ?...poti sa faci ceva BUN!???
--17---Numiti, va rog, cateva personalitati artistice romanesti care v-au fost aproape si de care va veti aminti intotdeauna cu placere! .Sa nu-l uitam pe marele Nichita, ruda colaterala cu dumneavoastra.
---S.P.---As adauga asa rapid Gheorghe Zamfir si Dan Puric..iar din cei plecati Eminescu-Brancusi-Celibidache...lista insa e mare Bucuria si definitia mea ca artist roman se justifica insa intr-un singur fel :doresc sa fiu urmasul si unul din mostenitorii artei de duh a taranului roman.
---VB—Vă mulțumesc pentru acest excurs artistic și vă doresc mult succes în continuare!
Montréal 2017
|
Dimensiune originala:
860x404
|