Album despre artistul FLORIN NICULIU
http://www.e-galerie.ro/main.php/v/Florin+Niculiu/
Invitatie - 4 noiembrie 2008
Asociatia „In memoriam Florin Niculiu, Mimi Podeanu, Matei Niculiu" va invita marti, 4 noiembrie 2008, ora 18, la Galeria NORD, Bd. Nicolae Caranfil nr. 38 bl. 10 C sc.1 et. 1 ap.7, Bucuresti, pentru a participa la decernarea Premiului anual Florin Niculiu si vernisajul Expozitiei de grafica Florin Niculiu.
La aceasta a ll-a editie a Premiului anual acordat de Asociatie, juriul a fost format din pictorii Paul Gherasim, Horia Pastina si Mihai Sarbulescu.
Asociatia „In memoriam Florin Niculiu, Mimi Podeanu si Matei Niculiu" a fost infiintata in 2006, având ca scop identificarea, promovarea si sprijinirea valorilor din domeniul cultural artistic romanesc si in mod deosebit din domeniul artelor plastice.. Urmarind acest scop, obiectivul de baza este acela al integrarii tinerilor artisti plastici romani in circuitul national si in cel international. Pentru a-si atinge acest obiectiv de baza, asociatia si-a propus de la bun inceput sa acorde burse de merit (premii), precum si burse de studii. De asemenea, Asociatia isi propune sa stabileasca contacte cu artisti, critici de arta, teoreticieni si oricare alte persoane implicate in miscarea artistica din tara sau strainatate, sa organizeze expozitii cu lucrari ale artistilor plastici, simpozioane, si conferinte.
N.B. Castigatorul „Premiului anual Florin Niculiu” primeste suplimentar si o postare gratuita nelimitata pe site-ul de arta www.e-galerie.ro.
***
Florin NICULIU (1928 – 1997)
Născut la 10 iulie 1928 la Hudeşti – Dorohoi. A decedat la 22 mai 1997 la Bucuresti.
Studii: Institutul de Arte Plastice „ Nicolae Grigorescu” – Bucureşti – clasa prof. Nicolae Dărăscu, Alexandru Ciucurencu, Camil Ressu.
Premii:
1970 - „Prix National” la Festivalul Internaţional de Pictură la Cagnes - sur - Mer, Franţa;
1976 - Premiul pentru pictură al Uniunii Artiştilor Plastici;
1983 - Premio „Pace 83” - decernat de Centrul Cultural „Caravaggio” din Roma;
1988 - Premiul revistei „Flacăra”;
1995 - Premiul „Margareta Sterian”.
Expoziţii personale:
1964 – Bucureşti – Galeria Simeza – Pictură şi Desen;
1968 – Bucureşti – Galeria Amfora – Desen;
1979 – Bucureşti – expoziţie retrospectivă la Muzeul de Artă Naţională;
1982 – Bucureşti – Galeria Simeza – Pictură şi Desen;
1983 – Constanţa – Galeria Tomis – Pictură şi Desen;
1983 – Mamaia – Pictură şi Desen;
1986 – Botoşani – Pictură şi Desen;
1989 – Iaşi – Pictură şi Desen;
1993 – Bucuresti – Galeria Catacomba – Pictura: „Gradini si Tarmuri infinite”.
A participat la expoziţiile de stat - anuale şi bienale – la Bucureşti şi de asemenea la expoziţii de grup în alte oraşe din România.
Expoziţii colective şi de grup în străinătate:
1966 – Havana;
1967 – Istanbul;
1968 – Frankfurt am Main, Praga;
1969 – Tunis, Cairo, Praga, Tallin, Moscova, Budapesta, Bidgoszcz (Polonia);
1970 – Alexandria, Torino, Gand, Bruges, Sofia, Leningrad, Moscova;
1972 – Haga, Varşovia, Leningrad, Praga;
1973 – Berlin, Moscova;
1974 – Barcelona, Varşovia;
1975 – Florenţa, Moscova, Berlin, Atena;
1976 – Praga;
1977 – Lisabona, Sofia;
1979 – Mannheim;
1980 – Chenee (Belgia), Kosice (Cehoslovacia);
1981 – Viena;
1982 – Volos (Grecia);
1983 – Roma;
1985 – Stuttgart;
1986 – Atena, Londra;
1987 – Glasgow, Cagnes – sur – Mer (Franța);
1988 – Sofia;
1992 – Wageningen (Olanda).
În România, lucrările sale se află în muzee, instituţii şi colecţii particulare: Bucureşti, Bârlad, Botoşani, Braşov, Buzău, Calafat, Câmpulung -Muscel, Cluj-Napoca, Constanţa, Costeşti-Vâlcea, Craiova, Deva, Dorohoi, Eforie, Făget – Timiş, Focşani, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Satu-Mare, Slatina, Suceava, Timişoara, Târgu-Mureş, Tulcea.
Multe din operele lui Florin Niculiu se găsesc în colecţii particulare din: Belgia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Israel, Japonia, Olanda, Spania, SUA, Romania, Rusia.
O serie din lucrările sale au fost prezente in numeroase expoziţii organizate post – mortem:
1997 - „In Memoriam” – galeria Catacomba, București;
1998 – „In Memoriam Florin Niculiu, Mimi Podeanu, Matei Niculiu” – Cercul Militar National, Galeria Artelor, București;
1998 – „200 de ani de Artă Brâncovenească”- sala de expoziţii a Palatului Parlamentului, București;
1998 – „ Salonul de Artă Bucureşti” – Muzeul Literaturii Române, București;
1998 – Expoziţie de artă românească organizată la Budapesta de Ministerul Culturii şi Fundaţia Anastasia, București;
2000 – Expoziţie de grup – „Premiile Margareta Sterian” (laureaţi în decursul anilor) – Muzeul Naţional de Artă al României
2000 – Expoziţie de grup – Galeria de Artă „Contrapunct”, București;
2001 – Expoziţie de grup – „Donaţii pentru Colecţia Regală” – organizat de Fundaţia Anastasia la Muzeul Literaturii Române
2001 – Expoziţie personală cu ocazia deschiderii Galeriei de Artă „Sabina şi Jean Negulescu, București;
2002 – Expoziţie personală la Galeria de Artă Anticariat „Curtea Veche”, București;
2002 – Expoziţie de grup – „Expoziţia colecţionarilor români de artă clasică şi contemporană” organizată la M.N. Palatul Cotroceni
2003 – Expoziţie de grup – Foaierul Sălii Palatului – în cadrul celui de-al 16-lea Festival George Enescu
2004 – Expoziţie de grup – expoziţia memorială „ Ion Andreescu” – Biserica Stavropoleos, București;
2004 – Expoziţie de grup - „Galeria Anticariat 9”, București;
2004 – Expoziţie de grup - acuarelă – „Expoziţie de Crăciun” – Galeria de Artă „Gabro 10”, București;
2006 – Expoziţie de grup – acuarelă – „Galeria Anticariat 9”, București;
2006 – Expoziţie de grup – „Galeria Covaci 12”, București
2007 – Expoziţia retrospectivă Florin Niculiu: „Grădini şi ţărmuri infinite” Galeria Veroniki Art,
2008 – Expoziţie de grup: „Secvenţe IV” – 2 ani de expoziţii la Galeria Veroniki Art, București.
2008 – Expoziţie de grafica Florin Niculiu si acordarea „Premiului anual Florin Niculiu”– noiembrie Galeria NORD Bucuresti
2012 - Expozitia "Intre traditionalism si avangarda" Muzeul Municipiului Bucuresti, Palatul Sutu
2012 - Expozitia „Grafica în pictura romaneasca” de la Muzeul Național Cotroceni”
2016 - Expozitia "Marina in pictura romaneasca din colectii particulare" de la Muzeul National Cotroceni
2016 - Expozitia "Artisti plastici comentati de Petre Oprea" de la Muzeul National al Satului "Dimitrie Guști"
2018 - Expozitia permanenta a Muzeului de Arta Recenta MARe
2018 - Expozitia „Memorie și Modernitate – Florin NICULIU” de la Muzeul de Arta Moderna și Contemporana MAMCO Pavel Susara
***
ARTE VIZUALE. Gradini si tarmuri infinite
Florin Niculiu (1928-1997)
Autor: Maria-Magdalena CRISAN - OBSERVATOR CULTURAL nr.393 - 11 Octombrie 2007
La zece ani de la disparitia pictorului, o mare expozitie Florin Niculiu este binevenita pentru a evalua mostenirea artistica pe care acesta ne-a lasat-o. O expozitie realizata cu lucrari aflate in patrimoniul familiei, al colectionarilor si al muzeelor da o imagine convingatoare asupra creatiei unui artist ce ocupa un loc special in plastica noastra contemporana.
Galeria Veroniki Art isi redeschide programul sau expozitional cu acest eveniment (27 septembrie-21 octombrie), menit a face cunoscut un destin artistic remarcabil, un artist a carui biografie, marcata de momente dramatice, ar putea explica o existenta traita aproape exclusiv in plan cultural. O structura complexa – era pasionat de muzica si literatura, scria poezii si eseuri –, un puternic sentiment religios il ajuta sa treaca mai usor, in opera sa, pragul realitatii, spre sferele infinitului poetic.
Florin Niculiu se naste la Hudesti-Botosani, un loc fantastic, incarcat de traditie, de unde aduce multe amintiri, fapt ce explica, intr-un fel, bogata imaginatie de mai tirziu. Viziunea lui plastica a pornit intotdeauna de la real, dar depaseste experienta senzoriala, prefera lumea simbolurilor, unde imaginarul sau este captat de o intelegere a spatiului si a timpului la scara cosmica. Stradania lui a fost de a se apropia de esenta primordiala, de un univers citit in permanenta existentei sale, dar si de natura, surprinsa in perioadele maxime ale vigorii sale. Biografia lui poate fi lamuritoare pentru intelegerea modului atit de personal in care a abordat raportul finit-infinit. Viata sa a fost presarata cu evenimente dramatice, cu incercari dificil de trecut: si-a pierdut de timpuriu sotia, si-a pierdut fiul si chiar sfirsitul lui a fost unul surprinzator. De toate acestea nu putem face abstractie, privindu-i opera, gasim in acest fel explicatia unei tensiuni, a unei anume dimensiuni dramatice existente, dar totodata descoperim incarcatura cu care el surprinde natura in plina explozie vitala. in esenta, putem vorbi despre o lume ce se afla aici si dincolo, un intreg din care nu cunoastem decit o parte.
Cu referire la ambele teme ale picturii sale, „Gradinile“ si „Tarmurile infinite“, putem vorbi despre o poetica a nemarginitului. Florin Niculiu a fost un artist care s-a format la scoala unor mari maestri ai picturii romanesti, legati de experienta realului (Nicolae Darascu, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu), a inteles foarte bine lectia naturii, complexitatea legilor ei. Cu un astfel de „bagaj“, el a stiut sa echilibreze cele nascute din intuitia sensibila cu rigoarea constructiei mentale, iar felul in care a asociat aceste planuri pune in valoare un al treilea element ce tine de personalitatea sa artistica: capacitatea de a transfigura. Pictura sa il recomanda ca un mare colorist ce a actionat cu toata libertatea, a reusit sa treaca dincolo de capcanele realului, a stiut sa-si disciplineze trairile, sa puna in acord planul mental cu cel senzorial. intelesurile picuralitatii sale stau sub semnul memoriei, al continuitatii lumii vii. „Gradinile“ si „Tarmurile infinite“ – realitate si inchipuire – reprezinta cele doua trasee ale picturalitatii sale, in care imaginatia lui descopera fantasticul in datele realitatii, conduce la o poetica a spatiului nemarginit.
Florin Niculiu a fost unul dintre cei mai profunzi artisti, capabil, prin experienta personala, sa-si asume destinul, sa inteleaga dimensiunea acestor experiente dramatice, sa depaseasca in mod fundamental determinarile experientelor cotidiene si sa construiasca totul in spiritul perenitatii. Explicatia unei asemenea atitudini o gasim si in latura religioasa a personalitatii sale. Lumea sa, chiar si atunci cind exacerbeaza explozia vegetalului, iese din dimensiunea temporalitatii, nu este marcata de identitate, ci este un simbol al momentului. Experienta sa artistica trece dincolo de provocarea senzoriala, universul sau tine si in cazul „Gradinilor“ de intelegerea unei dimensiuni ce depaseste limitele particularului, fiind o reactie culturala la ceea ce vede. Atunci cind picteaza in propria gradina, ii place sa-si numeasca una dintre lucrari Esenta gradinii.
Pentru pictura romaneasca, el este artistul ce proiecteaza vizualul dincolo de dimensiunea palpabila. Preocuparea sa a fost aceea de a pune in valoare elementaritatea la nivel de simbol. El s-a raportat de multe ori la elementele fundamentale – apa, aer, foc, pamint –, la semnificatiile lor filozofice, a facut trimiteri spre intelesurile lumii aflate sub semnul infinitului. Pictura sa da privitorului o dimensiune ampla.
S-a vorbit despre sonoritatea si muzicalitatea lucrarilor sale, despre capacitatea lor de a trimite imaginatia spre un spatiu fantastic, ce pune in circulatie nu reperele imediate ale realului, ci semnificatiile profunde ale acestuia. Chiar daca pictura lui Florin Niculiu s-a nascut din provocarile pe care destinul i le-a scos in fata, el a avut capacitatea de a da un echivalent vizual unui intreg program ideatic, traind insa cu voluptate dimensiunea expresivitatii cromatice, a mizat pe atmosfera nascuta in tot acest angrenaj al asocierii contrariilor.
Realitate si inchipuire, acestea sint cele doua planuri in care trebuie sa descifram picturalitatea lui Florin Niculiu. Viziunea lui asupra naturii este plina de taina, de multe ori dramatica, tensionata, cu deschideri catre universalitate. Am putea spune ca gestul sau are, uneori, o forta demiurgica si este, capabil, la nivel mental, sa sugereze dimensiunea cosmica. Calitatile sale sint bine puse in valoare. Cu un simt cromatic innascut, el gindeste picturalitatea la nivelul limbajului poetic, tonalitatile sale au sonoritati speciale, asemenea semnelor folosite, ele sustin dimensiunea simbolica a semnificatiilor.
Locul lui Florin Niculiu intr-o istorie a picturii romanesti contemporane este singular. El continua o traditie a picturalitatii noastre, prin atasamentul pentru figuratie, dar felul in care intelege raportul cu aceasta il duce spre o dimensiune poetica, in care primeaza semnificatiile ideatice. De asemenea, el consolideaza in pictura noastra contemporana dimensiunea dramatica, inteleasa ca factor existential determinant, iar elementele limbajului plastic capata in contextul creatiei sale dimensiuni simbolice.
|
Data: 28.01.2008
Dimensiune: 44 obiecte
|