Artmark-Invitatie-Retrospectiva-Spiru-Chintila sept 2009
Invitatie Expozitie SPIRU CHINTILA (1921-1985)
Galeria de arta ArtSociety va invita la vernisajul expozitiei retrospective „Un sfert de veac fara Spiru Chintila”.
In perioada 10 septembrie – 18 octombrie 2009, Galeria ArtSociety organizeaza o expozitie retrospectiva dedicata artistului Spiru Chintila (1921-1985) .
Expozitia isi propune sa reconstituie parcursul diacronic al picturilor existente in colectia familiei, alaturându-le lucrari reprezentative aflate in patrimoniul muzeal sau in colectii private. Retrospectiva se va bucura astfel de colaborarea cu mai multe muzee, intre care Muzeul de Arta Constanta si Muzeul Municipiului Bucuresti si colectii private care au imprumutat galeriei ArtSociety, pe durata expozitiei, lucrari reprezentative de Spiru Chintila.
Dupa 25 de ani de la ultima retrospectiva Spiru Chintila, galeria ArtSociety isi propune sa ofere - printr-un numar impresionant de lucrari - o perspectiva noua asupra discursului plastic al artistului.
Numeroasele desene, acuarele si uleiuri semnate de maestrul Chintila, panorameaza generos traiectul semnificativului plastician roman prin civilizatia imaginii si provoaca la o noua punere in pagina.
Spiru Chintila s-a nascut la 14 septembrie 1921 la Bazargic, fostul judet Caliacra. A urmat cursurile Academiei libere de pictura din Bucuresti, lucrand intre 1945-1948 sub indrumarea lui Francisc Sirato, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu si arh. Horia Teodoru. A debutat la Salonul Oficial din 1947 si a participat de atunci la toate expozitiile de stat si municipale. Lucrarile sale au fost prezentate in numeroase expozitii personale si de colective, in tara si in afara ei, de la Paris pana in America de Sud si Asia centrala si de sud-est.
S-a apropiat, la inceputuri, de arta fauva, apoi de cea cubista, pentru ca, in final, sa fie considerat unul dintre cei mai autentici exponenti ai constructivismului in creatia romaneasca. Autor de compozitii, naturi statice, nuduri, portrete, Spiru Chintila a redat in numeroase lucrari dragostea sa pentru piesajele dobrogene. In afara de pictura de sevalet, artistul s-a remarcat si prin lucrari de tapiserie si arta decorativa.
Demersul curatorial are ca scop argumentarea prin intermediul unor opere semnificative, a legitimitatii pozitionarii lui Spiru Chintila intre cei mai importanti reprezentanti ai cubismului din istoria picturii romanesti.
Expozitia va fi vernisata joi, 10 septembrie 2009, ora 19:00, la sediul ArtSociety, din strada Logofat Luca Stroici, numarul 18, si va ramane deschisa pana in data de 18 octombrie 2009.
|
Dimensiune originala:
550x523
|