Album despre Ştefan CÂLŢIA
Se naste la Brasov, dar isi petrece o mare parte a copilăriei la Sona, satul bunicilor, situat pe malul Oltului, lângă Făgăras, spatiu geografic si afectiv ce va fi prezent in diverse moduri si in arta sa.
Între anii 1955-1963, urmează cursurile liceului de Arte Plastice si Muzică din Timișoara, avându-l ca profesor pe graficianul Julius Podlipny. Între anii 1964-1970, este student al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, absolvind ca șef de promoție, la clasa Profesor Corneliu Baba.
Alături de recunoscuta sa activitate de grafician, practică o pictură minuțioasă și de mare impact vizual, cu prețioase naturi statice, compoziții teatral-simbolice, in genul picturii realismului fantastic (realism magic), peisaje cu ierburi și câmpuri transilvănene, pictor al cerului, al zborului (mai exact al plutirii, făcând legătura dintre gând, ce inseamnă a merge prin si pe deasupra lucrurilor si materia tangibilă). Din 1972 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România. Începând cu 1993 a fost profesor la Universitatea Națională de Arte - Bucuresti, departamentul Pictură.
Si-a expus operele în numeroase expoziții în Norvegia, Elveția, Țările de Jos, Ungaria, Danemarca Germania, Suedia, SUA, Israel, Austria și, bineînțeles, în România la Galeria Posibilă, Galeria AnnArt, Muzeul Colecțiilor de Artă, Banca Națională a României, Librăria Cărturești, București, Muzeul de Artă, Galeria Mansarda Timișoara, Galeriile de Artă ale UAP, Galeria Arcade, Herina, Bistrița-Năsăud, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Brukenthal, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, s.a.
Picturile sale au fost achiziționate de către, printre altele, Muzeul de Artă Contemporană și Det Norske Teatret din Oslo, Norvegia, Muzeul de artă fantastică de la Gruyère, Elveția, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din Timișoara. A fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce și Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.
link:
https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_C%C3%A2l%C8%9Bia
http://www.annartgallery.ro/artist.php?prodid=51
https://www.facebook.com/%C8%98tefan-C%C3%A2l%C8%9Bia-Locuri-1523683011201318/
|
Data: 16.02.2010
Dimensiune: 18 obiecte
|