Despre GEORGE BARBIERI
http://www.artline.ro/George_Barbieri_1891_1957_-23610-1-n.html
George Barbieri (1891 - 1957)
- George Barbieri s-a nascut la Braila in 1891, a calatorit in multe din locurile exotice ale lumii datorita meseriei sale, lucrand pe un vapor, si a urmat Scoala de Belle arte din Bucuresti alaturi de G.D. Mirea si Camil Ressu.
Artistul a studiat si in strainatate in tari precum Franta, Italia.
Constant, din 1931, a fost prezent la Saloanele Oficiale si a facut parte din diverse asociatii artistice precum Grupul Nostru, Tinerimea Artistica sau Sindicatul Artelor Frumoase.
In decursul carierei a avut multe expozitii personale devenind un artist apreciat de publicul in special pentru peisaje.
In 1944 multe din panzele semnate s-au pierdut din cauza bombardamentelor care i-au distrus atelierul.
Pasiunea lui pentru Balcic, atmosfera marina si viata agitata a porturilor nu s-a stins niciodata.
In 1934 a organizat in Bucuresti, la Sala Ileana, o expozitie cu 80 de lucrari in ulei din care 70 aveau ca tematica Balcicul.
***
Artmark despre George Barbieri in Colonia de la Balcic
http://www.artmark.ro/catalog/index.php/george-barbieri-la-ci-mea.html
După modelul coloniilor artistice din Europa, artiştii români au transformat Balcicul într-o școală a plein-air-ului, generațiile interbelice ale modernității practicând pe coastele micii localități pictura în fața motivului și studiul luminii.
George Barbieri, student la clasa lui G. D. Mirea și a lui Camil Ressu, iar mai apoi bursier parizian, a lucrat atât în România, dar și în Italia ori America, și s-a afiliat Tinerimii Artistice, grupare – promotor a modernității artistice românești.
În tușe prelungi, cărnoase și în culori tari, nuanțate prin alăturări de pigment și mai ales prin folosirea alburilor colorate, pictorul redă peisajul împrumutându-i prin cromatica aleasă impresia unei atmosfere austere. Prezența luminii este sugerată cu ajutorul albului valorat cu brunuri sau ocru pentru a sugera texturi și volume ori aplicat cu parcimonie pentru a evidenția elemente de relief.
Scena își are eșafodajul în percepția și stilul specific de lucru al pictorului, care nu este preocupat de realismul redării, ci de concordanța cu modul subiectiv de a privi. Personajele abia schițate, dealurile pe care vegetația este sugerată prin aglomerări nervoase de tușe ca și relieful calcaros din prim plan a cărui volumetrie este sugerată de nuanțări dezordonate ale albului, sunt tot atâtea caracteristici ale stilului lui Barbieri.
Bibliografie:
DUBLEA, Eugeniu, ,,Artiști plastici români’’, Ed. Revista Plastică București, 1936
OPREA, Petre, ,,Artiști participanți la expozițiile Societății Tinerimea Artistică (1902 - 1947)’’, Ed. Maiko, București, 2006
***
BARBIERI, GEORGE – pictor
S-a născut in 1981. A murit in 1945 (nota adm. 1957).
A studiat la Bucuresti, după 1920, la Academia de Arte Frumoase. A avut o viaţă plină de aventuri. Copil fiind, a fugit pe un vas, călătorind in Egipt, Ceylon, Bombay, Shanghai, San Francisco, New York. Din 1931 a expus la Saloanele Oficiale, până în 1939. A avut expoziţii personale. In 1944 îi este bombardat şi distrus atelierul cu cele mai multe lucrări. A primit un premiu în 1945. G. Barbieri a fost un pictor talentat, foarte personal, cu peisaje, portrete, naturi statice, scene de interior, dar puţine la număr.
(Mircea DEAC în Lexicon critic şi documentar, pictori, sculptori, desenatori din România – secolele XV-XX, Ed. MEDRO Bucureşti 2008, pag. 42)
|
Data: 21.03.2013
Dimensiune: 4 obiecte
|