In memoriam Ion Banulescu
Observatorul Cultural nr. 225 din 15.06.2004
Faptul ca nu devii pictor, ci te nasti, mi-a aparut pentru prima oara clar privind lucrul unui adolescent maruntel, bonom si plin de vise, aflat in fata sevaletului. Se numea Ion Banulescu, eram colegi de atelier in clasa profesor Corneliu Baba si ni se parea ca viitorul chiar pe noi ne asteapta. Dar in lumea artei – ca si in celelalte lumi – rar se intimpla sa-ti spuna cineva tu esti cel mai bun, intra tu in fata.
Asa stind lucrurile, fiind el doar un pictor, nu si un luptator, Ion Banulescu a ramas, peste ani, ceea ce fusese dintotdeauna.
Liviu Lazarescu
Bete prietene drag,
La cutremurul cel mare, ne stringeam in brate ca sa plecam deodata.
Acum ai plecat singur impreuna cu ruga mea catre Domnul sa te aiba in paza Lui, om bun ce ai fost pentru noi toti si prieten cum nu a fost altul.
Te astept sa vii, sa continuam sa vorbim tacind.
Setran
Pentru un dialog fericit cu lumea, trebuie sa ai curajul sa te lasi cunoscut. Alaturi de Ion Banulescu, nu am avut tentatia sa ascund ceva. Linga el am fost ferit de impuritati, de tentatii ambitioase, de supreme exigente. Am cunoscut disponibilitatile sale spre lucrurile care nu se arata; o oferta de intimpinare prin firesc spontan, destins, si deseori cu mult umor. Vocatia prieteniei l-a indemnat cu generozitate sa se ingrijeasca de aproapele sau. Cind am evadat i-am simtit lipsa.
Florin Ciubotaru
Zilele trecute am acoperit cu pamint unul dintre cele mai delicate spirite ale generatiei noastre, pe alocuri nedusa in ispita si inca in picioare.
De fiecare data, la zgomotul pamintului ce acopera sicriul, cel putin pina reintram in fictiunea zilnica, ne redimensionam orgoliile, bucuriile si timpul.
Ion Banulescu n-a vrut sa ne mijloceasca asemenea prilej; voia sa treaca usor, daca s-ar fi putut pe virfuri, dar nu putem face tot ce vrem, chiar si promitind ca, apoi, nu vom mai cere nimic. Ar fi fost si o chestiune de coerenta; nu facuse zgomot nici in viata, n-ar fi gasit nici rostul acestor citeva cuvinte lipsite de umor.
Dintre noi, unii l-au iubit, altora le-a trecut printre degete, iar citiva, mai atenti, au invatat de la el despre viata.
Henry Mavrodin
Inscrie-te AICI si o sa primesti pe e-mail ultimele albume adaugate pe site. Parteneri
Ion BÃNULESCU
Ion BANULESCU in anii facultatii cu profesorul Corneliu Baba
Henry Mavrodin, Ion Bănulescu, Ion Cojocaru, Francisc Bartok, Ana Drăgușanu, Liviu Lăzărescu, Cornel Ionescu, Georghi Petrov, Filora Iosif, Corneliu Baba și un model
Ion BANULESCU si Constantin Mara Foto-courtesy Cristina Crinteanu via Ioana Vlasiu
Ion BÃNULESCU in revista Arta '73
Ion BÃNULESCU in Dictionarul artistilor romani contemporani de Octavian Barbosa, 1976 ...
Ion BÃNULESCU - pliant 1982
semnatura Ion BÃNULESCU pe coperta albumului UAPR
Ion BÃNULESCU in "Artistul si puterea - Ipostaze ale picturii romanesti in perioada 1950-1990", Artsociety 2012
Ion BÃNULESCU in "Artistul si puterea - Ipostaze ale picturii romanesti in perioada 1950-1990", Artsociety 2012, facs
Ion BÃNULESCU (1935-2004) - "Orasul", ulei pe pânză de sac 102x126 cm