Afiș expozitie DIALOG cu artiștii Dan BĂNCILĂ și Maria NEGREANU, galeria Orizont septembrie 2023
DIALOG este expozitia propusă de artistii plastici Maria Negreanu si Dan Bāncilā, la Galeria Orizont din centrul capitalei, sub umbrela artelor decorative - arta textila si arta sticlei. Un dialog intre doi artisti diferiti ca tehnici si modalitati de reprezentare - doua viziuni si doua formule distincte de a-si sustine discursul plastic, Insa si un dialog prin felul in care lucrarile se armonizeaza, completand ideea unei festivitati sau desfatari artistice. Cei doi artisti se reunesc pe simeze dupa 13 ani si iata ca, inca o data, reusesc sa ne capteze atentia și interesul prin acest nou discurs ce sta sub semnul rafinamentului si al decorativismului impletit cu valente interpretative, la nivel de simbolistică si la nivel de sinuozitate a formei si de elegantă a reprezentarii plastice, creand un spectacol atat vizual, cat si semantic, ca un omagiu adus vietii.
Insa, dincolo de registrul semnatic, al triumfului vietii, Tehnicitatea este cuvantul care defineste opera celor doi artisti – acea maiestrie de a duce mestesugul la nivel de arta, la nivel de pretiozitate a fiecarui concept transpus in tehnici atat de diferite, dar asemenatoare la nivel de simbol si de emotie.
Lucrarile de arta textila, de o minutiozitate si o creativitate deosebite, au forta si abilitatea de a sugera sensuri ce lega arta populara, maramureseana, cu arta moderna, în care firul textil nu doar se tese, ci impleteste cu el o varietate de tehnici.
Intregul demers expozitional a pornit de la sarbatoarea campenesca, reprezentata prin baticul, fota si cununa de flori maramuresene, realizate in material textil de Maria Negreanu, in care abundenta cromatică si de simboluri ce s-au constituit ca mostenire identitara, si-a gasit intepretarea plastică in stilul deosebit de elaborat si de creativ al artistei, in care suprapunerile de diverse materiale textile, fiecare cu materialitatea si textura sa, au creat o transmutare sau un transfer intre un registru si altul, intre cel specific artei traditionale si cel al artei moderne, pentru ca plasticiana aduce arta impletitii sau a teserii firului de lana în suavitati decorative ce le situeaza intre pictura, grafica si sculptura, prin tridimensionalitatea lucrarilor.
Imbinarea atat de inovativa pe care o propune artista, confera o multitudine de posibilitati de exploatare a firului textil, care fie este tesut ca un postament pe care se desfasoara naratiunea si dau cheia de interpetare a temei, fie este impletit in delicate dantelarii, fie cusut in grafisme ce descriu circumvolutiuni, toate creand reliefuri ca o invitatie tacita a le descoperi.
Cele mai multe lucrari valorifica culoare rosie - a pasiunii si a iubirii, pe de o parte, a violentei si a agresiunii, pe de alta parte, insa pornesc de la albul inocentei, al puritatii, de inceput de viata, si ajung la negrul abisului existential și, inevitabil, moarte, trecand prin procese de constituire ce sunt metamorfoze ale etapelor umane. Si din acest motiv, multe dintre lucrarile Mariei Negreanu sunt o prefacere a vietii in act artistic.
Tema ce a dus la acest concept expozitional si la alaturarea celor doi artisti se constituie, dealtfel intr-un triumf al vietii.
In acest dialog al formelor si al simbolurilor a intrat si artistrul Dan Băncilă, cu o selectie de lucrari in sticla si metal ce completeaza armonios discursul propus de Maria Negreanu. Fragilitatea sticlei si duritatea metalului, chiar si modelat in dantelarii sau in panglici unduitoare, sinuoase, dau lucrarilor o pretiozitate aparte. Fie ca lucreaza cu trasparenta sau opacitatea sticlei, fie ca adauga pigmenti acolo unde accentul devine prioritar, Dan Bancila realizeaza metamorfoze ale unor concepte generice ca triumful, geneza sau evolutia.
In acelasi registru al gratiei si al supletii se situeaza si personajele feminine reprezentate intr-o dinamica ce se aseamana unui dans unduitor. Corpul feminin, plin de gratie, pare ridicat aievea de aripi imaginate de artist prin dantelarii spumoase, prin texturi uneori finisate, pana la stralucire orbitoare, alteori brute, matefiate, cu patina verzuie a bronzului. Lucrarile lui Dan Bancila sunt cand figurative, predominand corpul feminin, cand metamorfozari ale unor concepte lumesti, care au preocupat lumea artei dintotdeauna dar au lasat la latutidininea si la abilitatea fiecarui artist sa gaseasca formule si expresii care sa le defineasca intr-un stil specific.
Vazute ca un ansamblu, cei doi artisti au reusit sa creeze, in spatiul galeriei, mai mult decat un dialog; este o comuniune in care lucarile in metal si sticla par o alta forma de a defini lucrarile textile, un alt limbaj de a transmite conceptele, cu aceeasi bogatie si rafinament de expresie. (Mimi Necula)
|
Dimensiune originala:
394x550
|