Album despre Dan BÃNCILÃ
DAN BĂNCILĂ s-a născut pe 7 octombrie 1943, la București.
Este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, promoţia 1969, clasa profesorilor Zoe Băicoianu și Ion Popescu-Negreni.
Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi are lucrări în colecții particulare și muzee din Japonia, Olanda, Germania, Danemarca, Italia, Franța, Belgia, Canada, Elveția și România. A avut expoziţii personale şi de grup în România, Germania, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Ungaria, Danemarca, Belgia, Olanda, Franţa, Elveția, Spania, Grecia, Marea Britanie, Japonia, SUA.
Din 1974, DAN BĂNCILĂ a fost recompensat în țară și străinătate cu numeroase premii și distincții pentru talentul și activitatea sa prodigioasă, cele mai importante fiind „Ordinul Cultural de merit în grad de Comandor al Artelor Plastice” (2001), dar și titlul de Personalitatea Anului 2008 în Arte Decorative.
„Privind lucrările artistului Dan Băncilă descoperi un univers magic și strălucitor, plin de transparență, lumină și culoare. Pe lângă operele din sticlă și cristal, în atelierul său se pot admira și sculpturi în bronz înfățișând personaje feminine grațioase sau arlechini, din lumea circului”.
Vă invităm să vizionaţi şi filmul SENSO TV dedicat artistului și realizat în atelierul său:
https://www.sensoarte.ro/Clipa-de-arta-8484/mister-si-frumusete-in-lucrarile-artistului-dan-bancila/
„Bronzul se aliază extraordinar de bine cu limpezimea cristalului” – spunea artistul despre lucrările sale.
Dan Băncilă este un nume consacrat în domeniul prelucrării sticlei, cu o carieră artistică remarcabilă în care a experimentat tot ce poate oferi mai frumos acest material transparent și colorat.
„Lucrările sale te fascinează din primul moment prin culorile puternice îmbinate cu dantelăria bronzului. Lumea născută din imaginația artistului este captivantă”.
„Lumea formelor create de Dan Băncilă impune recursul la istoria culturii, din care extragem fascinați unul și același cuvânt utilizat de grecii din antichitate pentru a desemna arta și meșteșugul deopotrivă: technê. Sigur că de la Xenophon încoace lucrurile s-au schimbat în bună măsură, deși sticla antică, aparent imponderabilă și desigur anonimă, este în reușitele sale de o frumusețe fără cusur; limbajul a evoluat și s-a diversificat, arta, expresia profundă și originală a creativității umane, este un domeniu mirabil, cu propriile sale determinări și exigențe, tehnologia desemnează ansamblul metodelor, proceselor, operațiunilor aplicate asupra materiilor prime, a materialelor și datelor pentru realizarea unui produs industrial sau comercial, dar formele pure, perfect finisate pe care le prezintă publicului Dan Băncilă în expoziția deschisă la Galeria Senso ne îndeamnă către nostalgice retrospecții. În creația sa, arta și meșteșugul s-au unit din nou, iar lucrările plăsmuite au calitatea optică și tactilă a obiectelor care pot înfrunta capriciile timpului (…)” – Dr. Doina Păuleanu
|
Data: 16.12.2016
Dimensiune: 36 obiecte
|